Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινούν οι επανασυνδέσεις ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά – Εξασφάλιση κονδυλίου 10 εκατ. ευρώ

Ξεκινούν οι επανασυνδέσεις ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά – Εξασφάλιση κονδυλίου 10 εκατ. ευρώ
Οι επανασυνδέσεις ρεύματος αναμένονται αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και αφού πρώτα εκδοθεί ΚΥΑ σχετικά με τα κριτήρια
«Κλείδωσε» τελικά χθες (27/12) η χρηματοδότηση των επανασυνδέσεων οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, τα οποία έχουν αποκοπεί από το ηλεκτρικό δίκτυο λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς δημοσιεύθηκε απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, για τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ γι’ αυτό τον σκοπό.
Το σχετικό κονδύλι προβλεπόταν από την τροπολογία για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, που κατέθεσε το ΥΠΕΝ στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.
Μάλιστα, ο λόγος που η τροπολογία έπρεπε να κατατεθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου ήταν για να αντληθούν τα 10 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 και επομένως να μπορούν να εκταμιευθούν άμεσα, μόλις αρχίσει η υλοποίηση της δράσης.
Οι επανασυνδέσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2018, με την καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος στους δικαιούχους, το οποίο θα καλύπτει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

ΚΥΑ για τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Προηγουμένως θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια, το ύψος, την κατανομή του ποσού, καθώς και τον τρόπο διάθεσης και ελέγχου της ενίσχυσης.
Αν και οι δικαιούχοι θα συγκεκριμενοποιηθούν με την κοινή υπουργική απόφαση, είναι δεδομένο πως η δράση θα αφορά νοικοκυριά με ιδιαίτερα χαμηλό ή και μηδενικό εισόδημα, τα οποία δηλαδή ήταν ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όταν ηλεκτροδοτούνταν.
Μέχρι σήμερα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει σε αποκοπές ρεύματος 1.092 δικαιούχων ΚΟΤ, με συνολικές οφειλές περί τα 13,3 εκατ. ευρώ.
Επομένως, τα 10 εκατ. του ειδικού λογαριασμού επαρκούν για να καλύψουν πάνω από το 75% του ποσού.
Με την επανασύνδεσή τους, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο «νέο ΚΟΤ», το οποίο είναι στα σκαριά από το ΥΠΕΝ.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία εισοδημάτων, το «νέο ΚΟΤ» θα προβλέπει έκπτωση 70% στις χρεώσεις ρεύματος, έναντι 30 - 35% που ισχύει σήμερα για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης