Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναμένοντας το τηλέφωνο...για να γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank

Αναμένοντας το τηλέφωνο...για να γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank
Ο ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ θα σηκώσει το βάρος της αύξησης καθώς πρέπει να καλύψει τουλάχιστον τα 100 εκατ. ευρώ
«Περιμένουμε να χτυπήσει το τηλέφωνο. Όταν χτυπήσει και πάρουμε εντολή θα βρούμε και τα λεφτά».
Το κλίμα αυτό μας έδωσαν στελέχη κρατικών εταιρειών που κατέχουν μετοχές της Attica Bank και θα κληθούν να αποφασίσουν για τη νέα τους συμμετοχή στην ΑΜΚ και κυρίως να βάλουν χρήματα για να καλυφθεί το ζητούμενο ποσό των 198 εκατ. ευρώ.
Ο ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ θα σηκώσει το βάρος της αύξησης καθώς πρέπει να καλύψει τουλάχιστον τα 100 εκατ. ευρώ.
Το ΤΑΠΙΛΤ- ΑΤ πρέπει να συμμετέχει με περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε με περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ.
Πάντως το πρόβλημα απασχολεί και τις μικρότερες συμμετοχές των κρατικών εταιρειών, οι οποίες είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου … χάρη σε ένα τηλεφώνημα.
Την αγωνία να χτυπήσει το τηλέφωνο έχουν μεταξύ άλλων η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ , η οποία κατέχει 66 εκατομμύρια μετοχές, από την προηγούμενη ΑΜΚ.
Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.
Με λιγότερα βάρη και με μικρότερη συμμετοχή θα έχει η ΔΕΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η… επενδυτική ευκαιρία από την προηγούμενη ΑΜΚ μοιράστηκε και δεν την… καρπώθηκε ό όμιλος της ΔΕΗ καθώς έδωσε την… ευκαιρία και στη μητρική εταιρεία για τη συμμετοχή της.
Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της ΔΕΗ, ο όμιλος δαπάνησε 10 εκατ. ευρώ για την αγορά 33 εκατομμυρίων μετοχών και η μητρική εταιρεία διέθεσε το ποσό των 6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 20 εκατ. μετοχών.
Σε απόσταση ασφαλείας κινήθηκε και η διοίκηση των ΕΛΤΑ, η οποία χάρη στις μικρότερες οικονομικές δυνατότητες απέκτησε μόλις 10 εκατομμύρια μετοχές.
Σήμερα το κόστος για τη συμμετοχή της στη νέα ΑΜΚ εκτιμάται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.
Οι προσδοκίες για την κάλυψη της ΑΜΚ θα εξαρτηθεί από τα… τηλέφωνα που θα χρειασθεί να γίνουν από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν… όρθια μια τράπεζα που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Τα βήματα της ΑΜΚ

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας από 0,30 ευρώ σε 4,2539999922534 ευρώ ανά μετοχή με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split) με αναλογία 14,1799999741806 παλαιές μετοχές για κάθε μία νέα μετοχή, δηλαδή από 2.339.353.394 σε 164.975.557 κοινές μετοχές συνολικά.
Σε συνέχεια της ανωτέρω αυξήσεως της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής της Τράπεζας, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο θα παραμείνει αμετάβλητο, θα ανέρχεται δηλαδή σε 701.806.018,20 ευρώ διαιρούμενο σε 164.975.557 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 4,2539999922534 ευρώ η κάθε μία, και 286.285.714 προνομιούχες μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,35 ευρώ η κάθε μία.
Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα την κατά τα ανωτέρω τροποποίηση του άρθρου 5 (περί μετοχικού κεφαλαίου) του Καταστατικού της Τράπεζας, καθώς και την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να τροποποιήσει αναλόγως το ως άνω άρθρο του Καταστατικού και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίηση τυχόν κλασματικών δικαιωμάτων και κάθε άλλη απαιτούμενη ενέργεια για την υλοποίηση της ως άνω εταιρικής πράξης.

Μετά το reverse split

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αύξηση του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με την έκδοση έως 659.902.228 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών στο πλαίσιο του Ν. 3604/2007 (ως ισχύει) μέχρι του ποσού των εκατόν ενενήντα επτά εκατομμυρίων εννιακοσίων εβδομήντα χιλιάδων εξακοσίων εξήντα οκτώ ευρώ και σαράντα λεπτών (197.970.668,40 ευρώ) με μετρητά και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.
Μετά την ως άνω αύξηση, και σε περίπτωση που αυτή καλυφθεί πλήρως το συνολικό κοινό μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέρχεται σε 247.463.335,50 ευρώ διαιρούμενο σε 824.877.785 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη.
Οι όροι της αύξησης είναι οι ακόλουθοι:
1. Γενικά: Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας για την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των 197.970.668,40 ευρώ μέσω της έκδοσης έως 659.902.228 νέων, άυλων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ έκαστη (ενν. μετά την υλοποίηση των προαναφερομένων ενεργειών διαγραφής ζημιών και reverse split) (στο εξής, οι «Νέες Μετοχές»).
2. Δεν θα εκδοθούν κλάσματα Νέων Μετοχών από την Αύξηση και οι Νέες Μετοχές θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης 2018, στο βαθμό που θα επιτραπεί στην Τράπεζα από την ισχύουσα νομοθεσία να διανείμει μερίσματα στους μετόχους της.
3. Η Τιμή Διάθεσης των Νέων Μετοχών (στο εξής, η «Τιμή Διάθεσης») θα καθοριστεί σε 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
Η Τιμή Διάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα αναλάβουν Νέες Μετοχές συμμετέχοντας στην Αύξηση..
4. Δικαίωμα προτίμησης:
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει χωρίς περιορισμό ή κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση εφόσον το επιθυμούν και να αποφύγουν τυχόν αραίωση του ποσοστού τους (dilution).
5. Ειδικότερα, οι Νέες Μετοχές θα διατεθούν με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων κοινών μετόχων της με αναλογία 4 νέες προς 1 παλαιά μετοχή.
Με δικαίωμα προτίμησης θα εκδοθούν και διατεθούν έως 659.902.228 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ έκαστη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης