Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πράξη πολέμου χαρακτηρίζει η Βόρεια Κορέα τις νέες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν

Reuters: Πράξη πολέμου χαρακτηρίζει η Βόρεια Κορέα τις νέες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν
Στράφηκε όχι μόνο κατά των ΗΠΑ, αλλά και ενάντια στις υπόλοιπες χώρες που ψήφισαν τις κυρώσεις, λέγοντας ότι θα το πληρώσουν ακριβά
Οι τελευταίες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας είναι μία πράξη πολέμου και σκοπεύουν τον πλήρη οικονομικό αποκλεισμό της, ανακοίνωσε την Κυριακή 24/12 το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω της τελευταίας βαλλιστικής δοκιμής που έκανε η Βόρεια Κορέα, ενώ ο στόχος τους είναι να περιορίσουν την πρόσβασή της σε πετρελαϊκά προϊόντα και αργό πετρέλαιο και τα κέρδη της από τους πολίτες της, οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό.
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπει συγκεκριμένα εμπάργκο στο 90% των πετρελαϊκών προϊόντων που εξάγονται στη Βόρεια Κορέα, βάζοντας όριο σε 500 χιλιάδες βαρέλια ετησίως και τον επαναπατρισμό εντός δύο ετών των Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό.
Το ψήφισμα που έγινε με πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει επίσης τον περιορισμό σε 4 εκ. βαρέλια ετησίως του αργού πετρελαίου που εισάγει η Βόρεια Κορέα και επιφυλάσσεται για περαιτέρω περικοπές, εφόσον συνεχίσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας απάντησε μέσω του δικτύου KCNA ότι οι ΗΠΑ φοβούνται την πυρηνική δύναμη της ασιατικής χώρας και για αυτό έχουν πάθει φρενίτιδα και θέλουν την επιβολή όλο και πιο σκληρών κυρώσεων.
Υποστήριξε επίσης ότι το νέο ψήφισμα θα οδηγήσει σε πλήρη οικονομικό αποκλεισμό της χώρας και υπεραμύνθηκε του βαλλιστικού της προγράμματος, το οποίο δεν αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.
Το βορειοκορεάτικο υπουργείο ισχυρίζεται ότι απλά εδραιώνει την άμυνά του για να αντιμετωπίσει τις πυρηνικές απειλές των ΗΠΑ, τους εκβιασμούς και τις εχθρικές κινήσεις και υπενθυμίζει ότι έχει την ικανότητα να πλήξει αμερικάνικο έδαφος.
Η Βόρεια Κορέα έστρεψε τα πυρά της και κατά των υπόλοιπων χωρών που ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων, λέγοντας ότι είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες και ότι θα το πληρώσουν ακριβά.
Τον Νοέμβριο του 2017 η Βόρεια Κορέα είχε ζητήσει να σταματήσουν αυτές οι βίαιες κυρώσεις σε βάρος της, ωστόσο, ξένοι διπλωμάτες τις θεωρούν απαραίτητες για να την πιέσουν να συμμορφωθεί και να βάλει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, έχει ζητήσει από όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία και σύνεση και να μειώσουν τις εντάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης