Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρίτσης: Το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία

Χαρίτσης: Το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία
"Πρέπει να μετατοπιστεί η συζήτηση στο τι θα κάνουμε και από μόνοι μας από τον Αύγουστο και μετά", αναφέρει ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Α. Χαρίτσης
To 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο για την Ελληνική οικονομία, αφού ολοκληρώνεται μια πολύ δύσκολη περίοδος συνολικά για την Ελληνική κοινωνία, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento.
Παράλληλα, σημειώνει ότι ξεκινάει και μια νέα φάση, οπότε ο προϋπολογισμός του 2018 έχει έναν διπλό χαρακτήρα: αφενός να κλείσει με ομαλό τρόπο τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και του τρίτου προγράμματος και αφετέρου να σηματοδοτήσει αυτό το πέρασμα στη νέα εποχή.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρει, είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ομαλά, εξηγώντας ότι «αυτό δε σημαίνει ότι παύει να υπάρχει επιτήρηση, για να είμαστε ειλικρινής με τον κόσμο».
Αφού σημειώνει ότι επιτήρηση προβλέπεται για όλες τις χώρες μέσα από το Σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζει πως «σταματά όμως αυτή η σκληρή επιτροπεία την οποία έζησε η χώρα μας τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Παύει να υπάρχει το μνημόνιο το οποίο δεν είναι μόνο μια λίστα μέτρων δημοσιονομικού περιορισμού, είναι μια αλλαγή του τρόπου άσκησης πολιτικής». «Ξεφεύγουμε λοιπόν από αυτήν την κατάσταση κι αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ψυχολογία των πολιτών», προσθέτει και συνεχίζει λέγοντας «και φυσικά να δούμε και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να μην το ξεχνάμε αυτό, τα οποία έχουν αποφασισθεί στο Eurogroup του Ιουνίου. Ξέρετε πολλές φορές εστιάζουμε στο τι θα μας επιβληθεί από τους ξένους.
Πρέπει να μετατοπιστεί η συζήτηση στο τι θα κάνουμε και από μόνοι μας από τον Αύγουστο και μετά...η αποκλιμάκωση στα επιτόκια είναι εντυπωσιακή».
Κατά τον ίδιο,  είναι στα καλύτερα επίπεδα την τελευταία δεκαετία, αν και όπως αναφέρει «κατά τη γνώμη μου όμως, τα επιτόκια δεν είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας.
Πιο κρίσιμη είναι η προετοιμασία η οποία γίνεται», η οποία «ξεκίνησε τον Ιούλιο με την πρώτη έξοδο στις αγορές, συνεχίστηκε με την ανταλλαγή των ομολόγων τον Νοέμβριο και θα κορυφωθεί με μερικές ακόμη εξόδους στις αγορές, οι οποίες θα τεστάρουν τη δυνατότητα της Ελληνικής οικονομίας να αυτοχρηματοδοτήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς την προσφυγή σε πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα η δημιουργία ενός αποθεματικού δίνει μεγαλύτερη σιγουριά και σε εμάς και στις αγορές ότι η πορεία εξόδου δεν είναι στον αέρα και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη το 2014».
Αναφορικά με τα κεφάλαια που χρειάζεται η οικονομία ο κ. Χαρίτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι, πέρα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μία πολύ παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα που απέφερε στην οικονομία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, μόνο για το 2017, σε προγράμματα όπως ο απευθείας δανεισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, η στήριξη των δήμων και νέες σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
«Ποσό ρεκόρ για τη χώρα μας, όπως αναγνώρισε και ο αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος της Τράπεζας κ. Τζένετ, σε πρόσφατη συνέντευξη του» σχολίασε ο κ. Χαρίτσης και συμπλήρωσε ότι χάρη σε αυτή την πολύ στενή συνεργασία με την ΕΤΕπ ενεργοποιήθηκε έγκαιρα το Πακέτο Γιούνκερ και είμαστε αυτή τη στιγμή δεύτεροι σε όλη την Ευρώπη στην αξιοποίηση των πόρων αυτού του πολύ σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ για νέα έργα, που μεταφράζονται σε επενδύσεις άνω των 5,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιπλέον, για την επόμενη τριετία δρομολογούνται με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, νέα έργα προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης