Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος μετά το 2018 και...10 δισ για τις ΑΜΚ των τραπεζών του 2019

Θα περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος μετά το 2018 και...10 δισ για τις ΑΜΚ των τραπεζών του 2019
O βασικός στόχος πάντως είναι να υπάρχει capital buffer για τις ελληνικές τράπεζες από αυτό τον νέο μηχανισμό εγγυήσεων προς την Ελλάδα
Αν και ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την τελική μορφή του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος μετά το 2018 πλην της πρωτόλειας μορφής ενός Μηχανισμού Εγγυήσεων και Ανάπτυξης που επεξεργάζεται ο ESM, ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές ο νέος μηχανισμός που θα δημιουργηθεί και θα αξιοποιήσει τα εναπομείναντα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου…. θα περιλαμβάνει και 10 δισεκ. για τις τράπεζες.
Η ύπαρξη των κεφαλαίων κρίνεται απαραίτητη ως μηχανισμό ασφαλείας είτε για τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2019, είτε ακόμη και για bad bank εάν επιτραπεί τελικά να προχωρήσει ένας σχεδιασμός κακής τράπεζας που θα συγκεντρώσει τα προβληματικά δάνεια.

O βασικός στόχος πάντως είναι να υπάρχει capital buffer για τις ελληνικές τράπεζες από αυτό τον νέο μηχανισμό εγγυήσεων προς την Ελλάδα – παραλλαγή της ECCL – περίπου 10 δισεκ. με στόχο τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 και την εξυγίανση των προβληματικών δανείων.

«Μηχανισμός Εγγυήσεων και Ανάπτυξης»

Το νέο μνημόνιο και η νέα ECCL πιστωτική γραμμή είναι ουσιαστικά ένα νέο 4ο πρόγραμμα που πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια για να εγκριθεί και επικυρωθεί.
Για να ξεπεραστεί λοιπόν τόσο ο σκόπελος της άρνησης της Ελλάδος για ένα 4ο πρόγραμμα (4ο μνημόνιο ή ECCL) και για να μην χρειαστούν οι επικυρώσεις των κοινοβουλίων τουλάχιστον αρχικά.... έχει εξεταστεί ένα σχέδιο το οποίο ακόμη δεν έχει λάβει την τελική μορφή αλλά περιλαμβάνει τους εξής άξονες.
Επίσης η ECCL έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως 1 χρόνο και μπορεί να παραταθεί και ακόμη ένα 6μηνο δηλαδή 18 μήνες συνολικά…
Ο νέος μηχανισμός θα περιλαμβάνει.
 -Ο νέος μηχανισμός θα ονομάζεται «Μηχανισμός Εγγυήσεων και Ανάπτυξης» θα έχει ρόλο να εγγυάται προληπτικά την σταθερότητα σε οικονομία και τράπεζες.
-Ο Μηχανισμός θα είναι προαιρετικός η ενεργοποίηση του θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το εάν η Ελλάδα χρειαστεί έκτακτη ανάγκη βοήθειας.
-Υπάρχουν σκέψεις να υιοθετηθεί ένα παραπλήσιο σχέδιο με τον κόφτη δημοσιονομικών δαπανών προφανώς με άλλες παραμέτρους για το πότε η Ελλάδα χρειάζεται – εάν τελικώς χρειαστεί – αυτό τον Μηχανισμό Εγγυήσεων
-Ο Μηχανισμός αυτός επειδή θα συσταθεί από τον ESM - με την συνδρομή των Βρυξελλών - και θα είναι προαιρετικός θα στηριχθεί στα δάνεια του 3ου προγράμματος που δεν θα αξιοποιηθούν από την Ελλάδα υπό την μορφή δανείου.
Ο ESM θα δανείσει αυτό τον Μηχανισμό Εγγυήσεων και Ανάπτυξης.
-Η εμπλοκή των κοινοβουλίων θα σημειωθεί για να εγκριθεί το πρόγραμμα αυτό εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να το ενεργοποιήσει.
-Τα κεφάλαια από τον Μηχανισμό αυτό θα είναι διαθέσιμα και για τις τράπεζες ως μηχανισμός εγγύησης της συστημικής σταθερότητας.
-Η Ευρώπη με αυτό τον Μηχανισμό διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αποσταθεροποιηθεί, οι αγορές θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί επικοινωνιακά να μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια αφού αυτός ο Μηχανισμός θα είναι προαιρετικός.
-Ο Μηχανισμός αυτός θα έχει διττό ρόλο να συνδράμει στην σταθερότητα της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή και να συμβάλλει στην ανάπτυξη αφού μέρος των κεφαλαίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για αναπτυξιακά σχέδια σε επόμενη φάση.
-Ο Μηχανισμός θα έχει διάρκεια 2 + 2 χρόνια δηλαδή Αύγουστο 2018 με Αύγουστο 2022 και δυνητική επέκταση για άλλα 2 χρόνια έως το 2022.
Το σχέδιο αυτό που προφανώς αποτελεί πρωτόλεια μορφή ενός εναλλακτικού σχεδίου για την Ελλάδα αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή εντός του α΄ τριμήνου του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης