Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει την «απομάκρυνση» Στουρνάρα από την ΤτΕ; - Έχουν θέσει θέμα σε ΕΚΤ;

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει την «απομάκρυνση» Στουρνάρα από την ΤτΕ; - Έχουν θέσει θέμα σε ΕΚΤ;
Το bankingnews εδώ και καιρό αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τον Στουρνάρα για πολλά θέματα γνωστά και μη…
Η θητεία Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος ολοκληρώνεται το 2020.
Θεωρητικά ο διοικητής μιας εθνικής κεντρικής τράπεζας δεν μπορεί να αντικατασταθεί ωστόσο η περίπτωση της Κύπρου με τον Πανίκο Δημητριάδη μας θυμίζει ότι υπό όρους μπορεί να «αντικατασταθεί» δια της παραιτήσεως το 2014 από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Προφανώς και ο Στουρνάρας που είναι άκρως στοχοποιημένος εάν παραιτείτο για λόγους ευθιξίας θα ήταν στόχος την επόμενη ημέρα, οπότε δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
Με βάση αυτά τα δεδομένα πηγή αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει την απομάκρυνση Στουρνάρα από την ΤτΕ και μάλιστα έχει ενημερώσει και την ΕΚΤ.
Γνωρίζοντας προφανώς ότι δεν θα αποδώσει αυτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, στόχος της κίνησης αυτής είναι να ενημερωθεί ο Draghi ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Κεντρικό Τραπεζίτη.
Το bankingnews ζήτησε να ενημερωθεί εάν υπάρχει ενημέρωση Draghi από την ελληνική κυβέρνηση για τον Στουρνάρα από θεσμικές πηγές αλλά δήλωσαν άγνοια.
«Δεν γνωρίζουμε τίποτε επί του θέματος αυτού» και επανέλαβαν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι αυτόνομες.
Το bankingnews εδώ και καιρό αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τον Στουρνάρα για πολλά θέματα γνωστά και μη…
Ο Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ φαίνεται ότι ακολουθεί μια γραμμή που δεν είναι συμβατή με την στρατηγική της κυβέρνησης.
Πάντως θεσμικά η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να υποστηρίζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών.

To πρακτικό ζήτημα

Ο Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ έχει χάσει πλήρως τα ερείσματα του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τον αντιπαθεί και η ΝΔ έχει πάψει να τον στηρίζει.
Εάν εξαιρέσεις ορισμένα στελέχη ο Στουρνάρας δεν χαίρει συμπάθειας ούτε στην ΝΔ.
Η αντικατάσταση Στουρνάρα σε αυτή την φάση είναι θεσμικά πολύ δύσκολη λόγω ανεξαρτησίας και κανόνων της ΕΚΤ, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θέλει να φύγει ο Στουρνάρας από την ΤτΕ και εάν έχει τεθεί θέμα στην ΕΚΤ και στον Draghi…προφανώς η ένταση θα συνεχιστεί.  

Πρώτη ενημέρωση 2017-12-22 15:29:19
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης