Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας θα πλήξουν σημαντικά την οικονομία της

Reuters: Οι αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας θα πλήξουν σημαντικά την οικονομία της
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενες νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές για τις επιχειρήσεις της χώρας
Οι νέες κυρώσεις που πρότειναν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομία της απομονωμένης χώρας, όπως αναφέρουν οι αναλυτές λίγο πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχετικό ζήτημα.
Οι εντάσεις αναφορικά με τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας αυξάνονται συνεχώς, κυρίως μέσω φιλοπολεμικής ρητορικής από την Πιονγιάνγκ και την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, οι αμερικανοί διπλωμάτες έχουν καταστήσει σαφές ότι επιδιώκουν μία διπλωματική λύση και ότι οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να επτιταχύνουν τις πιέσεις απέναντι στην ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un.
Το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ αποσκοπεί στην απαγόρευση σχεδόν 90% των προϊόντων πετρελαίου που εισάγονται στη Βόρεια Κορέα, περιορίζοντάς τα στα 500 χιλ. βαρέλια ετησίως, καθώς και τον επαναπατρισμό των βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό εντός δώδεκα μηνών.
Παράλληλα, θα περιορίσει την προμήθεια αργού πετρελαίου της χώρας στα 4 εκατ. βαρέλια ετησίως, ενώ θα απαγορεύσει και ορισμένες εξαγωγές της χώρας, όπως μηχανήματα και προϊόντα ξυλείας.
«Εφόσον εφαρμοστούν, το ανώτατο όριο για το πετρέλαιο θα είναι καταστροφικό για τη βιομηχανία μεταφορών της Βόρειας Κορέας, για τους βορειοκορεάτες που χρησιμοποιούν ηλεκτρογεννήτριες σπίτι ή για παραγωγικές δραστηριότητες, καθώς και για τις αντίστοιχες κρατικές επιχειρήσεις», τόνισε ο αρθρογράφος της NK News,Peter Ward.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο αναγκαστικός επαναπατρισμός των βορειοκορεατών εργαζομένων θα διακόψει επίσης ζωτικές πηγές ξένου συναλλάγματος και επενδύσεων όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την αναδυόμενη οικονομίας της αγοράς.
«Εφόσον επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις, θα εμποδίσουν και θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας», καταλήγει ο Ward.
Ερωτηθείς για τις συνέπειες των κυρώσεων, ο Michael Kirby, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, χαρακτήρισε την διακοπή στις εισαγωγές καυσίμων ως ένα πολύ σοβαρό βήμα το οποίο «θα έχει προφανώς πολύ μεγάλη επίδραση στους απλούς πολίτες».
Η Κίνα, η οποία παρέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαίου που εισάγει η Βόρεια Κορέα και έχει στηρίξει αρκετές από τις κυρώσεις του ΟΗΕ, έχει ταχθεί κατά της πρότασης των ΗΠΑ να διακόψει τις εισαγωγές στη γειτονική της χώρας.
Ερωτηθείς για το νέο ψήφισμα, η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείο Εξωτερικών Hua Chunying, κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν συγκράτηση και να «εφαρμόσουν αυστηρά τα ισχύοντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Από την πλευρά της, η Ρωσία, η οποία παρείχε οικονομική στήριξη στην Βόρεια Κορέα εντός του έτους, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμη να υπογράψει νέες κυρώσεις οι οποίες θα στραγγαλίσουν οικονομικά τη χώρα.
Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα ζήτησαν περισσότερο χρόνο να εξετάσουν την πρόταση των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πόσο περισσότερος χρόνος θα μπορούσε να δοθεί πριν την ψηφοφορία.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Kim Sung-han, ακόμα και αν οι προτεινόμενες κυρώσεις τεθούν σε εφαρμογή, δεν είναι σαφές εάν η Πιονγιάνγκ προχωρήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή σταματήσει το οπλικό της πρόγραμμα.
«Κατά τα τελευταία 25 χρόνια είχαμε αρκετές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, αλλά σχεδόν καμία δεν λειτούργησε αποτελεσματικά ώστε να σταματήσει τις στρατιωτικές πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας», σημείωσε ο Kim Sung-han.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης