Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ θα βοηθήσουν μόνο τους πλούσιους της χώρας

tags :
Reuters: Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ θα βοηθήσουν μόνο τους πλούσιους της χώρας
Οι επικριτές του νομοσχεδίου τονίζει ότι ελάχιστοι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα επωφεληθούν από αυτό
Μονομερή αναμένεται να είναι τα οφέλη από το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Trump για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την πλευρά των Δημοκρατικών και ορισμένων εμπειρογνωμόνων σε φορολογικά ζητήματα, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα οφελήσει μόνο την πλευρά των πλούσιων ιδιοκτητών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τους επικριτές του νομοσχεδίου, αναμένεται να υπάρξει έκπτωση της τάξεως του 20% επί των επιχιερηματικών εσόδων για τους ατομικούς ιδιοκτήτες και τους ιδιοκτήτες οι οποίοι συνεργάζονται και με άλλες εταιρικές επιχειρήσεις.
Ενώ αρχικά είχε «πλασαριστεί» από τους Ρεπουμπλικάνους ως ένας τρόπος για να επωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, η τελική του μορφή δείχνει ότι ελάχιστοι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν.
«Ο πρόεδρος θα προσπαθήσει να πει στον αμερικανικό λαό ότι η μεγάλη πολιτική του νίκη αποτελεί μία νίκη για τους εργαζόμενους, αλλά οι ίδιοι βλέπουν ο μόνος τομέας που επωφελείται είναι ο τομέας που ο ίδιος ο Trump δραστηριοποιείται, δηλαδή τις μεταβιβάσεις ακινήτων», τόνισε ο γερουσιαστής των δημοκρατικών, Jack Reed.
Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη (19/12) η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε το ιστορικό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εν συνεχεία εκρίθηκε και από τη Γερουσία, με 51 ψήφους υπέρ και 48 κατά, γεγονός που συνιστά μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Donald Trump.
Ωστόσο, λόγω ενός διαδικαστικού ζητήματος, το σχέδιο νόμου εστάλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να επαναληφθεί η ψηφοφορία στο σώμα στο σύνολο του κειμένου, αφού τρία άρθρα του που αφορούσαν εκπαιδευτικά θέματα, διαπιστώθηκε ότι παρέβαιναν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά και για την έγκρισή τους θα απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία (60 ψήφων), όχι απλή.
Όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ, ενώ όλοι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές απέρριψαν το νομοσχέδιο, που χαρακτηρίζουν δώρο για τις μεγάλες εταιρείες και τους πλουσιότερους Αμερικανούς, καταγγέλλοντας μάλιστα πως θα αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος.
Όπως έχει ήδη προαναγγείλει η αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, εφόσον το νομοσχέδιο εκγριθεί, αναμένεται να προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Paul Ryan, οι εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο απασχολούν περίπου τους μισούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, με τον ίδιο να τονίζει ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές «αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αποθαρρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και θέτουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα».
«Το νομοσχέδιο φαίνεται ιδανικό για τις επιχειρήσεις εμπορικής ιδιοκτησίας, όπου δεν υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, αλλά υπάρχουν αρκετά πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε ο Steven Rosenthal, συνεργάτης του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής της χώρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με μία αξιολόγηση του νομοσχεδίου από 13 φορολογικούς εμπειρογνώμονες, η φόρμουλα θα «επεκτείνει την ικανότητα των υψηλά αμειβόμενων ιδιοκτητών σε ορισμένες βιομηχανίες, και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας και μικρό αριθμό εργαζομένων (όπως στον τομέα εκίνητης περιουρσίας) να έχουν έκπτωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης