Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το αργότερο έως τα τέλη 2020 θέλει η ΕΕ να τερματίσει τη μεταβατική περίοδο για το Brexit

Reuters: Το αργότερο έως τα τέλη 2020 θέλει η ΕΕ να τερματίσει τη μεταβατική περίοδο για το Brexit
Να μην διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020 η μεταβατική περίοδος για το Brexit, επιδιώκει η ΕΕ
Να μην διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020 η μεταβατική περίοδος για το Brexit, επιδιώκει η ΕΕ, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τη διαπραγμάτευση, που συμφωνήθηκαν σήμερα (20/12/2017).
«Οι μεταβατικές συμφωνίες θα πρέπει να εφαρμοστούν από την ημερομηνία ισχύος της Συμφωνίας Απόσυρσης και δεν πρέπει να διαρκέσουν πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο επικαλείται το «Reuters».
Η 31η Δεκεμβρίου 2017 - 21 μήνες μετά το Brexit στα τέλη Μαρτίου 2019 - είναι η ημερομηνία κατά την οποία λήγει η τρέχουσα 7ετής δημοσιονομική περίοδος της ΕΕ, οπότε αναμενόταν από καιρό ότι θα αποτελέσει την τελική ημερομηνία-στόχο για τη μεταβατική περίοδο, αλλά τώρα έχουμε την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι αυτός είναι ο επίσημος στόχος των διαπραγματευτών της ΕΕ.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, είχε ζητήσει επισήμως η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.
Οι τέσσερις σελίδες των νέων κατευθυντήριων γραμμών για τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier, ήταν σύμφωνες με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής (15/12) και θα αποτελέσουν τη βάση των συνομιλιών για τη μεταβατική περίοδο, που ο Barnier ελπίζει να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.
Διευκρινίζουν ότι η Βρετανία θα είναι ουσιαστικά μέλος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, δεσμευόμενη από όλους τους κανόνες τους, συμπεριλαμβανομένων των νέων, χωρίς να έχει λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Η ΕΕ θα προσφέρει επίσης στη Βρετανία θέση χωρίς δικαίωμα ψήφου σε ορισμένες συνεδριάσεις, όπου οι αποφάσεις ενδέχεται να επηρεάσουν συγκεκριμένα ζητήματα, και θα θεσπίσει ειδικές ρυθμίσεις για το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στον καθορισμό των ετήσιων αλιευτικών ποσοστώσεων της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης