Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Συγκαλεί Σύνοδο Έκτακτης Ανάγκης μετά το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ

ΟΗΕ: Συγκαλεί Σύνοδο Έκτακτης Ανάγκης μετά το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ
Έκτακτη Σύνοδο για την Ιερουσαλήμ συγκαλεί ο ΟΗΕ 
Η 193μελής Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μία σπάνια σύνοδο έκτακτης ανάγκης την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, κατόπιν αιτήματος αραβικών και μουσουλμανικών κρατών σχετικά με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης, Riyad Mansour, δήλωσε ότι η Γενική Συνέλευση θα ψηφίσει επί ενός σχεδίου ψηφίσματος το οποίο θα ζητήσει την απόσυρση της απόφασης του Trump, στο οποίο άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.
Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του διατυπωμένου ψηφίσματος από την Αίγυπτο, το οποίο δεν αναφερόταν ρητά στις ΗΠΑ ή τον Trump αλλά εξέφραζε «βαθιά λύπη για τις πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».
Ο Mansour δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει "συντριπτική υποστήριξη" στη Γενική Συνέλευση για το ψήφισμα.
Μια τέτοια ψηφοφορία είναι μη δεσμευτική, αλλά φέρει πολιτικό βάρος.
Σύμφωνα με το ψήφισμα του 1950, μπορεί να κληθεί άμεση σύνοδος έκτακτης ανάγκης για να εξετάσει η Γενική Συνέλευση ένα θέμα, «με σκοπό να απευθύνει κατάλληλες συστάσεις προς τα μέλη για συλλογικές ενέργειες» εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει να ενεργήσει.
Μόνο δέκα τέτοιες συνεδριάσεις έχουν συγκληθεί και η τελευταία φορά που συναντήθηκε η Γενική Συνέλευση σε μια τέτοια σύνοδο, ήταν το 2009 σε κατεχόμενα ανατολικά της Ιερουσαλήμ και παλαιστινιακά εδάφη.
Η συνεδρίαση της Πέμπτης θα είναι η επανάληψη αυτής της συνόδου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης