Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Σε ποιους τομείς απέτυχε η Yellen ως επικεφαλής της Federal Reserve

MarketWatch: Σε ποιους τομείς απέτυχε η Yellen ως επικεφαλής της Federal Reserve
Αν και η Yellen βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας, δεν κατάφερε να συρρικνώσει τον ισολογισμό της Fed
Η τελευταία συνέντευξη Τύπου της Janet Yellen ως επικεφαλής της Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, καθώς σύμφωνα με την ίδια η Επιτροπή της τράπεζας αναμένει «ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή, με σταθερή δημιουργία θέσεων εργασίας, άφθονες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και αύξηση των μισθών».
Πρόκειται για μία σπάνια δήλωση απόλυτης εμπιστοσύνης από πρόεδρο της Fed, με την Yellen να τονίζει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκιά της και να συρρικνώνει σταδιακά τον ισολογισμό της, ώστε η μεταβίβαση της θέσης στον νέο πρόεδρο Jerome Powell να είναι ομαλή.
Η θητεία της Yellen θα είναι η μικρότερη από το 1979, πράγμα που σημαίνει ότι η «κληρονομιά» που θα αφήσει θα είναι ελλιπής, καθώς δε θα γίνει μάρτυρας της πλήρους ανάκαμψης των ισοτιμιών και του ισολογισμού.
Εάν οι αγορές και η οικονομία παραμείνουν ισχηρές, η Yellen θα θεωρηθεί ένας καλός οικονομολόγος που πέτυχε τη διπλή εντολή της Fed να παράγει «μέγιστη απασχόληση, σταθερές τιμές και μετριασμένα μακροπρόθεσμα επιτόκια».
Οι πρόεδροι της Fed δεν είναι παντοδύναμοι, αν και έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία συγκριτικά με τους προέδρους των χωρών, οι οποίοι συνήθως είναι υπόλογοι για όσα συμβαίνουν στην οικονομία.
Ωστόσο ο τομέα των επιτοκίων είναι κρίσιμος, και η αύξησή τους μόλις πέντε φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει προσφέρει ένα καλό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι χαμηλότερος απ' ότι ήταν όταν αναλάμβανε καθήκοντα το 2014, όντας ωστόσο ασταθής, ενώ άγγιξε το 3,3%, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου για το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Η ανεργία στη χώρα υποχώρησε από το 6,6% τον Ιανουάριο του 2014, στο 4,1% τον Νοέμβριο του 2017, ένα επίπεδο που η Yellen έχει χαρακτηρίσει χαμηλότερο συγκριτικά με αυτό που η Επιτροπή της Fed χαρακτηρίζει ως «πλήρη απασχόληση».
Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των μισθών σημείωσε επίσης άνοδο κατά 2,5% ετησίως, έναντι 1,7% κατά την έναρξη της θητείας της, ο πληθωρισμός ωστόσο παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στο 1,7% όντας χαμηλότερος από το στόχο του 2% όπου είχε θέσει η Fed.
Η χρηματιστηριακήα αγορά αποτελεί έναν ακόμα μεγάλο κερδισμό κατά τη θητεία της Yellen, με τον δείκτη S&P 500 να έχει ενισχυθεί κατά +50% από τον Φεβρουάριο του 2014.
Ωστόσο, η Yellen μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να συρρικνώνει τα περιουσιακά στοιχεία 4,5 τρισ. δολ. στον ισολογισμό της Fed, τα οποία ανέρχοντας σε λιγότερο από 900 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου της, Ben Bernanke.
Μέχρι στιγμής, η κληρονομιά της Yellen είναι μία ισχυρή οικονομία με πλήρη απασχόληση, ωστόσο δεν βρισκόμαστε ούτα στα μισά του δρόμου μέχρι να φτάσουμε σε «κανονικά» επιτόκια, ενώ η μείωση του τεράστιου ισολογισμού της Fed μόλις ξεκίνησε.
Η σημερινή ευημερία της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να έρχεται με αντίτιμο άλλης μίας τεράστις φούσκας στα περιουσιακά στοιχεία, η έκρηξη της οποίας θα μπορούσε να έχει επιζήμιες συνέπειες για το μέλλον.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Janet Yellen θα αφήσει τη Fed με πολύ υψηλούς βαθμούς, αλλά με έναν αστερίσκο στο αρχείο της που ίσως να μη μπορέσει να αφαιρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης