Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Θα αυξήσουμε τις πιέσεις απέναντι στο Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα

Γαλλία: Θα αυξήσουμε τις πιέσεις απέναντι στο Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, έκανε λόγο για «ηγεμονικούς πειρασμούς» του Ιράν στη Μέση Ανατολή
Αποφασισμένες να ασκήσουν έντονες πιέσεις στο Ιράν για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του, εμφανίστηκαν τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα (19/12) ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.
Συγκεκριμένα, ο Le Drian συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του, Rex Tillerson, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, H.R. McMaster, καθώς και τον ειδικό σύμβουλο του Trump, Jared Kushner, με το ζήτημα του Ιράν να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Την περασμένη Κυριακή μάλιστα, το Ιράν άσκησε κριτική απέναντι στον γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, αναφορικά με τη σκληρή του στάση απέναντι στην Τεχεράνη, δηλώνοντας παράλληλα ότι το Παρίσι θα χάσει σύντομα τη διεθνή αξιοπιστία του εάν ακολουθήσει «τυφλά» τον αμερικανό πρόεδρο.
Μάλιστα, τόσο το Ιράν όσο και η Γαλλία έχουν προβεί σε αρκετές δημόσιες «κατηγορίες» μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης δήλωσης του Le Drian περί «ηγεμονικών πειρασμών» της Τεχεράνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Δεν τους άρεσε αυτή η λέξη, αλλά συνεχίζω να την υποστηρίζω», σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «οι ηγεμονικοί πειραμοί του Ιράν στην περιοχή αποτελούν επείγον ζήτημα, καθώς μπορούν να διακόψουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες στο Ιράν και τη Συρία».
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Ιράν στις αρχές του επόμενου μήνα, θα διατυπώσει ξεκάθαρα τις σχετικές ανησυχίες από την πλευρά του Παρισιού.
«Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να ασκήσουν έντονες πιέσεις στο Ιράν ώστε να σταμτήσει την ανάπτυξη μίας ολοένα και πιο σημαντικής βαλλιστικής ικανότητας», τόνισε ο Le Drian, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι το ενδεχόμενο κυρώσεων παραμένει πιθανό.
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Bahram Qassemi, είχει καταστήσει σαφές ότι το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας δεν αποτελεί ζήτημα το οποίο τίθεται υπό διαπραγμάτευση.
Ειδικότερα, ο Qassemi τόνισε ότι τόσο οι γάλλοι, όσο και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι «που επιθυμούν να συζητήσουν για τις υποθέσεις του Ιράν πρέπει να προσέξουν τις βαθιές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίκες και τις μεγάλλες αλλαγές της τρέχουσας κατάστασης και του παρελθόντος».
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σίγουρα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ζητήματα που αφορούν την άμυνα και τους πυραύλους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τους ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης