Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κάπα Research: Πέντε μονάδες μπροστά η ΝΔ – Στο 21,8% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ - Στο 25,8% οι αναποφάσιστοι

Κάπα Research: Πέντε μονάδες μπροστά η ΝΔ – Στο 21,8% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ - Στο 25,8% οι αναποφάσιστοι
Εδραιώνεται στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής με 8,7% - Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7,1% και ΚΚΕ με 5,9%
Προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Έθνος.
Βάσει της δημοσκόπησης η ΝΔ προηγείται με 21,8% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,9% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7,1% και ΚΚΕ με 5,9%.
Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,4% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.
Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 25,8%.


Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης τη δυναμική των κομμάτων ανά περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στην Ήπειρο (27,6% έναντι 16,7% του ΣΥΡΙΖΑ) , σε Πελοπόννησο (26,5% έναντι 16,1% του ΣΥΡΙΖΑ), σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (25,2% έναντι 16,9% ΣΥΡΙΖΑ) ενώ προηγείται και στην Κεντρική Μακεδονία.
Στην Αττική η ΝΔ προηγείται με 2,5 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (με 18,2% έναντι 15,7% του ΣΥΡΙΖΑ).
O ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μόνο σε τρεις περιφέρειες (Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη) ενώ η ΝΔ στις υπόλοιπες 10.
Όσον αφορά την παράσταση νίκης, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων πιστεύει πως τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, ενώ στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών προηγείται η απάντηση «Κανένας» και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προβάδισμα σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανεργία το κυριότερο πρόβλημα
Στην έρευνα, η ανεργία αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα και ακολουθούν η φτώχεια, η ποιότητα των δημόσιων παροχών υγείας και η διαφθορά στη δημόσια ζωή.
Τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες της περιφέρειας αφορούν την διαφθορά στην δημόσια ζωή και της εγκληματικότητας, αν και το τελευταίο αυτό ζήτημα δεν σημειώνει ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, πιθανότατα λόγω των πρόσφατων σημαντικών επιτυχιών της ΕΛΑΣ σε αυτόν τον τομέα.
Επίσης μεγάλη μερίδα στην καταγραφή των προβλημάτων κατέχουν και εκείνα που αφορούν κυρίως της δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης (καθαριότητα, οδικό δίκτυο, ύδρευση αποχεύτευση κ.λπ).
Όμως παρά την συνολική εικόνα, τα τοπικά προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες φαίνεται να παίζουν μεγάλο ρόλο στον τρόπο που ιεραρχείται σε κάθε περιοχή της χώρας το ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα.
Έτσι λοιπόν το πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος αναδεικνύεται πρώτο και κυρίαρχο στις περιοχές του Βορείου Αιγαίου. Γεγονός που προφανώς δεν είναι άσχετο με το ότι αυτά ακριβώς τα νησιά είναι η περιοχή υποχρεωτικής συγκέντρωσης των προσφύγων με βάση την συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας.
Εντελώς διαφορετική η εικόνα στο Νότιο Αιγαίο. Οι κάτοικοι των νησιών εκεί θεωρούν ως σημαντικότερο το ζήτημα της υγείας και της ύπαρξης δομών και νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Στο Νότιο Αιγαίο ιδιαίτερα υψηλή θέση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι και η “διαφθορά στην δημόσια ζωή” την οποία κατατάσσουν ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα.
Την ίδια στιγμή όμως στα ...απέναντι νησιά του Ιονίου, οι κάτοικοι αναφέρουν ως σημαντικότερο πρόβλημα αυτό της καθαριότητας και στην συνέχεια το θέμα των υποδομών υγείας και της ύπαρξης νοσοκομείων.
Τα προβλήματα των δρόμων φαίνεται πώς απασχολούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους κατοίκους της Κρήτης. Στο ερώτημα των 5 πιο σημαντικών προβλημάτων της περιοχής τους απαντούν ότι το μεγαλύτερο είναι αυτό που αφορά το οδικό δίκτυο του νησιού.
Να σημειωθεί τέλος ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη περιφέρεια που ανάμεσα στα 5 κυριότερα προβλήματά της είναι το θέμα του περιβάλλοντος.



Όσον αφορά το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ένας στους δύο (49,5%) τάσσεται υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 12.783 ατόμων και στις 13 περιφέρειες της χώρας από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου με τη χρήση προσωπικών, τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνεντεύξεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης