Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πέντε παράγοντες που θα επηρεάσουν «βαθειά» την πετρελαϊκή αγορά το 2018

Πέντε παράγοντες που θα επηρεάσουν «βαθειά» την πετρελαϊκή αγορά το 2018
Από την παραγωγή του ΟΠΕΚ έως τον αστάθμητο παράγοντα μίας γεωπολιτικής κρίσης, οι παράγοντες που επηρεάζουν το πετρέλαιο
Το πετρέλαιο αναμένεται ότι θα κλείσει το 2017 με κέρδη κοντά στο 15% και η αγορά μοιάζει να είναι η πιο σταθερή των τελευταίων ετών.
Όμως τι μπορεί να κρύβει το 2018 για την πετρελαϊκή αγορά;
Η εξειδικευμένη στην αγορά πετρελαίου ιστοσελίδα αναλύσεων OilPrice.com, εξετάζει πέντε παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν και να καθορίσουν την πορεία της, είτε είναι ανοδική, είτε πτωτική.

1. Η πορεία της αγοράς shale των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την OilPrice.com, η παραγωγή shale gaz στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται, όμως υπάρχει αβεβαιότητα για τον «όγκο» αυτής της αύξησης.
Οι εκτιμήσεις ποικίλουν.
Στις αρχές του 2017 οι ΕΙΑ και ΙΕΑ είχαν εξαιρετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Αυτή τη στιγμή η ΕΙΑ εκτιμά ότι η μέση παραγωγή θα φθάσει στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018.
Κατά τη διάρκεια του 2017 υπήρξαν αρκετά ερωτηματικά για το μέλλον της αγοράς shale ενέργειας.
Το υψηλό κόστος εξόρυξης δημιούργησε οικονομικά προβλήματα σε κάποιες εταιρείες.
Οι διαδικασίες εξόρυξης πάγωσαν όταν η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε από τα 50 δολάρια το βαρέλι, αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία shale δεν επιθυμεί την επίτευξη πολύ χαμηλών τιμών.
Ο αριθμός των νέων πηγών μειώθηκε, ενώ οι επενδυτές άρχισαν να γίνονται πιο απαιτητικοί.
Αυτά τα προβλήματα έθεσαν υπό αμφισβήτηση τον κλάδο.
Όμως τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι το shale επέστρεψε, εάν τουλάχιστον επικεντρωθεί κάποιος στην ισχυρή παραγωγή για τον Σεπτέμβριο 2017.
Στις εκθέσεις τους για τον Δεκέμβριο 2017 η ΕΙΑ και ο ΟΠΕΚ εκτιμούν ότι η παραγωγή θα φθάσει στα 870.000 βαρέλια και ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα το 2018.
Πιθανώς η προσφορά να είναι πολύ πιο υψηλή από τη ζήτηση.
Πριν, όμως, εξάγει κάποιος συμπεράσματα θα πρέπει πρώτα να δει εάν οι παραπάνω προβλέψει θα επιβεβαιωθούν.

2. Συμμόρφωση με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε τον Νοέμβριο 2017 για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με πτώση 130.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαία βάση.
Αυτό σημαίνει ότι η συμμόρφωση των κρατών-μελών του οργανισμού με την απόφαση για μείωση παραγωγής φθάνει στο 115%, όντας η υψηλότερη έως σήμερα.
Η ικανότητα του ΟΠΕΚ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα επηρεάσουν την αγορά πετρελαίου για το 2018.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε ορισμένες χώρες η μείωση παραγωγής δεν είναι οικιοθελής αλλά αναγκαστική, με κλασσικότερο παράδειγμα τη Βενεζουέλα.
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το επίπεδο συμμόρφωσης που θα δείξουν τα κράτη – μέλη του καρτέλ αλλά και οι χώρες παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ που έχουν συμφωνήσει στις μειώσεις για το 2018.
Η Ρωσία εμφανίζεται αρκετά ανυπόμονη και υποστηρίζει ότι η μείωση θα πρέπει να σταματήσει μόλις τα αποθέματα επιστρέψουν στον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

3. Πότε θα διακοπεί η μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ έχει αποκαταστήσει τη σταθερότητα της αγοράς με την απόφασή του για τα όρια παραγωγής και την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Σ. Αραβίας και Ρωσίας.
Όμως έχει αφήσει ελαφρώς ανοιχτό το θέμα για το πότε θα τερματιστεί αυτή η συμφωνία και η σύνοδός του τον Ιούνιο του 2018 φαίνεται ότι θα σηκώσει όλο το βάρος, με όλους να την αναμένουν με αγωνία.
Η έξοδος από τη συμφωνία μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.
Όμως ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να αποφύγει αυτό το θέμα.

4. Αποθέματα

Η στρατηγική του ΟΠΕΚ θα εξαρτηθεί από την πορεία των παγκόσμιως αποθεμάτων.
Τα εμπορικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ υποχώρησαν πάνω από 40 εκατ.  βαρέλια τον Οκτώβριο 2017, με το σύνολό τους να φθάνει στα 2.940 εκατ. βαρέλια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο για διάστημα άνω των δύο ετών.
Πάντως η ΙΕΑ εκτίμησε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι τα αποθέματα θα ξεκινήσουν, εκ νέου, να ενισχύονται στις αρχές του 2018 εξαιτίας και της αυξημένης παραγωγής shale.
Η ΙΕΑ εκτιμά ότι στο α’ εξάμηνο 2018 η μέση άνοδος των αποθεμάτων θα φθάσει στα 200.000 βαρέλια ημερησίως.
Εάν η υπηρεσία αποδειχθεί ορθή στις προβλέψεις της, το να υπάρξει μηδενισμός του πλεονάσματος παραγωγής είναι κάτι μάλλον ακατόρθωτο.

5. Αναπάντεχες αναταραχές στην παραγωγή

Όλες οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις θα είναι για… πέταμα εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην παραγωγή.
Απόδειξη η διακοπή λειτουργίας του αγωγού Forties στη Β. Θάλασσα, με ημερήσια μεταφορική ικανότητα 450.000 βαρέλια.
Ανάλογα γεγονότα μπορούν να «πιάσουν» απροετοίμαστη την αγορά και να οδηγήσουν σε έντονη άνοδο ή ισχυρή πτώση τις τιμές.
Υπάρχουν αρκετές περιοχές του κόσμου που μπορεί να υπάρξει αναταραχή στην παραγωγή εντός του 2018.
Η πιο πιθανή είναι η Βενεζουέλα.
Η παραγωγή της τον Νοέμβριο του 2017 υποχώρησε κατά 41.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαία βάση και βρέθηκε σε χαμηλό 30 ετών.
Άλλες δύο περιοχές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα είναι Νιγηρία και Λιβύη.
Μία ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα προκαλούσε, επίσης, μεγάλη αναταραχή.
Το μόνο που χρειάζεται για να πετάξετε όλες τις προβλέψεις από το παράθυρο είναι ακριβώς το να συμβεί ένα απρόβλεπτο γεγονός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης