Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Υπέρ του εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενώ οTrump ετοιμάζεται να την χαρακτηρίσει ως ανταγωνίστρια

Κίνα: Υπέρ του εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενώ οTrump ετοιμάζεται να την χαρακτηρίσει ως ανταγωνίστρια
Οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών είναι αμοιβαία επωφελείς και κερδοφόροι
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας υπερασπίστηκε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2018 το εμπόριο με τις ΗΠΑ ως ένα σενάριο κερδοφόρο, πριν από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, για μια νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας που καθιστά σαφές ότι η Κίνα είναι ανταγωνίστρια.
Ο Trump επαίνεσε τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping ζητώντας ταυτόχρονα από το Πεκίνο να ασκήσει πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και συγχρόνως αλλαγές στις εμπορικές πρακτικές, ώστε να τις καταστήσουν πιο ευνοϊκές για τις ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hua Chunying δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να σχολιάσει τη στρατηγική μέχρι να αποκαλυφθεί.
Η Κίνα ελπίζει ότι η στρατηγική μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και στην προώθηση μίας στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης Κίνας – ΗΠΑ.
Οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών είναι αμοιβαία επωφελείς και κερδοφόροι, υποστηρίζοντας άμεσα και έμμεσα 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Hua Chunying.
Το 2015, τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν επενδύσεις στην Κίνα έφτασαν τα 36,2 δισ. δολάρια και η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων, ανέφερε η Hua.
"Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε σκληρά με την πλευρά των ΗΠΑ για την οικοδόμηση μιας ισχυρής, σταθερής και υγιούς εμπορικής και οικονομικής σχέσης", πρόσθεσε.
Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και της προσδοκίας της διεθνούς κοινότητας, υποστήριξε η Hua.
Η στρατηγική εθνικής ασφάλειας με την οποία θα ξεκινήσει την ομιλία του ο Trump, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια περιορισμού της Κίνας, αλλά μάλλον μία προσπάθεια να προσφέρει μία οπτική στις προκλήσεις.
Ο Trump πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος στην Κίνα τον περασμένο μήνα, όπου επαίνεσε τις συναντήσεις του για το εμπόριο και τη Βόρεια Κορέα ως "πολύ παραγωγικές".
Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί για τα εμπορικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής υποστήριξης για τις κινεζικές επιχειρήσεις και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα.
Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε ότι θα μειώσει τους φόρους επί των εξαγωγών ορισμένων προϊόντων χάλυβα και θα χαλαρώσει εκείνους για τις πωλήσεις στο εξωτερικό χαλύβδινων καλωδίων και ράβδων από την 1η Ιανουαρίου 2018, προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι ο κορυφαίος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, θέλει να πουλήσει τα πλεονάσματα του στο εξωτερικό.
Ακολούθησε μία συνάντηση υπουργικού επιπέδου της G20 που συνήλθε στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα, όπου η Κίνα και οι ΗΠΑ είχαν διαφορετικές απόψεις, για τον τρόπο αντιμετώπισης της πλεονάζουσας χωρητικότητας χάλυβα.
Ο παγκόσμιος χαλυβουργικός κλάδος αξίζει περίπου 900 δισ. δολάρια το χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης