Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με Γερμανία και Brexit στο επίκεντρο

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με Γερμανία και Brexit στο επίκεντρο
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές, με Γερμανία και Brexit να βρίσκονται στο επίκεντρο 
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (15/12/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις σε Γερμανία και Brexit, να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,21% χαμηλότερα, στις 388,08 μονάδες, με την πλειοψηφία των κλάδων να τερματίζει σε αρνητικό έδαφος.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,57%, στις 7.490,57 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 0,27% και έκλεισε στις 13.103,56 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,15% χαμηλότερα, στις 5.349,30 μονάδες.



Οι μετοχές εταιρειών λιανεμπορίου κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας απώλειες άνω του 2%, καθώς η H&M ανέφερε πωλήσεις χαμηλότερες των προσδοκιών της για το δ’ τρίμηνο του 2017.
Οι μετοχές της εταιρείας ενδυμάτων «βούλιαξαν» σχεδόν κατά 13% και διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Angela Merkel, με τον επικεφαλής τους, Martin Schulz, να διευκρινίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2018.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολούθησαν τις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για το Brexit.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βρετανία περνούν στη δεύτερη φάση, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος στην πρώτη φάση.
Οι υπόλοιποι 27 ηγέτες της ΕΕ υιοθέτησαν την πρόταση της Κομισιόν, στην οποία αναφερόταν ότι το Λονδίνο παρείχε αρκετές εγγυήσεις για τα πιο σημαντικά ζητήματα της α’ φάσης του «διαζυγίου», όπως ο λογαριασμός που πρέπει να πληρώσει η Βρετανία στην ΕΕ, το θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και τα σύνορα με την Ιρλανδία και ότι μπορεί να αρχίσει ο διάλογος για τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Βρετανίας.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στα 18,9 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο 2017, μετά από δύο συνεχόμενους μήνες αύξησης, η άνοδος των εισαγωγών ξεπέρασε την αντίστοιχη αύξηση στις εξαγωγές του ενιαίου νομισματικού μπλοκ.
Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) χαρακτήρισε ισχυρό το momentum της ανάπτυξης στη χώρα, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το γερμανικό ΑΕΠ έως το 2019.
Πιέσεις στις ευρωαγορές στον απήχο της ΕΚΤ - Ανησυχία για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ
Πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Η ΕΚΤ αναβάθμισε χθες τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.
Παράλληλα επιστρέφει η ανησυχία για τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Donald Trump στις ΗΠΑ, καθώς δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απειλούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με την BNP Paribas και τη Societe Generale να υποχωρούν έως 0,4%, ενώ πτώση 0,4% καταγράφει και η Deutsche Bak.
Πιέσεις δέχονται και οι ιταλικές τράπεζες, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης