Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σπίρτζης: Με αυτήν την ηγεσία η ΝΔ δεν πρόκειται να βρει την κανονικότητα της

Σπίρτζης: Με αυτήν την ηγεσία η ΝΔ δεν πρόκειται να βρει την κανονικότητα της
Αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια με τα δημόσια έργα ήταν προκλητικό τόνισε ο υπ. Υποδομών
Την θέση ότι με τη σημερινή της ηγεσία η ΝΔ δεν πρόκειται να βρει την κανονικότητα της διατύπωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν ο προκλητικός ο τρόπος διαχείρισης των δημόσιων έργων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο ο κ.Σπίρτζης απέρριψε τις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρα ότι η σημερινή κυβέρνηση οικειοποιείται έργα των προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Πριν δυόμιση χρόνια έλεγαν ότι δεν θα ολοκληρώσουμε τα έργα και θα επιστρέψουμε εκατομμύρια στην Κομισιόν.
Πριν ένα χρόνο, ότι δεν πηγαίνουν με τους ρυθμούς που έπρεπε.
Φέτος, ότι παραδίδουμε έργα που είχε ετοιμάσει η Νέα Δημοκρατία.
Εμείς δεν φιλοδοξούμε να πει κανείς ότι είναι έργα του ΣΥΡΙΖΑ ή του υπουργού.
Ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει.
Είναι όμως πραγματικά ντροπή για την Ελλάδα και την κοινωνία, έργα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί σε 5-6 χρόνια να έχουν ξεπεράσει τα 11 χρόνια με ποσοστό υλοποίησης κάτω του 50%.
Αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια ήταν προκλητικό, όχι μόνο για το χρόνο, αλλά και τα δισεκατομμύρια αποζημιώσεων ως συνέπεια των καθυστερήσεων.
Να υπάρχουν διεκδικήσεις αποζημιώσεων για τους τέσσερις αυτοκινητόδρομους, 1,2 δισ. ευρώ, ή στο Μετρό Θεσσαλονίκης για το 30% του έργου που βρήκαμε εκτελεσμένο, ενώ η συνολική σύμβαση ήταν 900 εκατ. ευρώ οι διεκδικήσεις ήταν 1,1 δισ. ευρώ.
Ήταν ακόμη πιο προκλητικό όταν μία σειρά από έργα, όπως στους κάθετους άξονες, είχαν δοθεί από το 2005 και ήταν σε πολύ χαμηλό ποσοστό υλοποίησης, υδραυλικά έργα όπως στην ύδρευση, λιμενικά έργα, κτλ» είπε ο κ.Σπίρτζης, τονίζοντας ότι «πλέον, τα έργα είναι σε μία διαφορετική λογική και τροχιά, σε άλλο θεσμικό πλαίσιο, καθώς δεν επιτρέπεται να ξεκινήσει ένα έργο χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, η μεταφορά δικτύων και οι αρχαιολογικές εργασίες, ώστε να μην έχουμε τις καθυστερήσεις και αποζημιώσεις των περασμένων ετών».
Όπως είπε ο κ.Σπίρτζης, η ΝΔ δεν θα βρει την κανονικότητα της με αυτήν την ηγεσία.
«Κανονικότητα δεν είναι αυτό που παρέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας πριν 2,5 χρόνια, ούτε αυτό που είχε δεσμευτεί η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο μνημονίων και προγραμμάτων, να μην έχουμε π.χ. οδηγούς στα λεωφορεία, μηχανοδηγούς για το Μετρό, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κρίσιμες βασικές ειδικότητες σε μία σειρά από φορείς που υπηρετούν την κοινωνία και είναι παραγωγικοί, μηχανικούς, νοσοκομειακούς γιατρούς, καθηγητές και δάσκαλους στα σχολεία.
Και η ΝΔ επιμένει να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για κρατικίστικο μοντέλο» τόνισε ο υπ. Υποδομών, αναφέροντας πως η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες και ότι σταματά το πλιάτσικοπου κάποιοι επέτρεπαν τόσα χρόνια.
Όσον αφορά τα επόμενα έργα ο κ.Σπίρτζης τόνισε ότι «τις επόμενες ημέρες φιλοδοξούμε να προκηρυχθούν δύο ακόμη διαγωνισμοί, ένας ως συνέχεια των έργων που ολοκληρώθηκαν για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και ένας για τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, που τον περιμένουν οι κάτοικοι του νησιού εξήντα χρόνια».
«Το 2018 ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για την ζεύξη της Αττικής με τη Σαλαμίνα, το Θριάσιο, το Καστέλι, τα σιδηροδρομικά έργα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες.
Μέχρι το Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη Βουλγαρία για να ξεκινήσουμε και να αναζητήσουμε (από κοινού και με τη Ρουμανία) στη συνέχεια όλες τις διαδικασίες και τη χρηματοδότηση για το έργο (υπάρχει θετική ανταπόκριση από την ΕΕ και τον Γιουνκέρ, αλλά και πολλούς οργανισμούς).
Έχουμε να τρέξουμε πολλά έργα στα αεροδρόμια, τα αντιπλημμυρικά ... και πολλές υποδομές που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός και όλα αυτά τα χρόνια δεν νοιαζόταν κανείς για να τρέξουν.
Δυστυχώς, έχουμε πάρα πολλές υποδομές να συμπληρώσουμε στις βασικές» τόνισε ο κ.Σπίρτζης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης