Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η συζήτηση για το QE της ΕΚΤ θα «ανάψει» το 2018 - Αμετάβλητα τα επιτόκια έως το 2019

FT: Η συζήτηση για το QE της ΕΚΤ θα «ανάψει» το 2018 - Αμετάβλητα τα επιτόκια έως το 2019
Κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι υπέρ του τερματισμού του QΕ το φθινόπωρο του 2018
Με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι Financial Times επισημαίνουν τις πιέσεις που δέχεται ο Mario Draghi για τερματισμό του QE.
«Οι κεντρικοί τραπεζίτες άφησαν τα επιτόκια αμετάβλητα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και διατήρησαν τη δέσμευση τους να κάνουν περισσότερα σε περίπτωση που η αναβάθμιση απογοητεύσει, σε μια απόφαση που σηματοδοτεί το τέλος ενός ισχυρού έτους για την οικονομία της ευρωζώνης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα.
Με την οικονομία να εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή και το νέο έτος (2018), η ΕΚΤ θα μπορούσε τελικά να προσδιορίσει το τέλος του QE το 2018.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Οκτώβριο ότι από τον Ιανουάριο θα μειώσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί από τα 60 δισ. ευρώ στα 30 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα σκοπεύει να διατηρήσει τις αγορές ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον Σεπτέμβριο του 2018.
Επίσης, θα επανεπενδύσει τα έσοδα από τα ομόλογα που ωριμάζουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
«Ενώ ο Draghi έχει υπαινιχθεί ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επεκτείνει τον ισολογισμό και μετά τον Σεπτέμβριο, κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι υπέρ του τερματισμού του QΕ το φθινόπωρο.
Η συζήτηση για τον τερματισμό του QE θα ''ανάψει'' κατά το νέο έτος εάν η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίσει να εκπλήσσει.
Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε αναμονή έως το 2019» επισημαίνουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης