Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 7 ετών το επιχειρηματικό κλίμα τον Δεκέμβριο 2017 - Στις 58 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 7 ετών το επιχειρηματικό κλίμα τον Δεκέμβριο 2017 - Στις 58 μονάδες ο PMI
Η δημιουργία νέως θέσεων εργασίας παρέμεινε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών
Περαιτέρω ενισχύση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (14/12) στοιχεία της Markit, καταγράφοντας τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων επτά ετών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 58 μονάδες, έναντι 57,5 μονάδων τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2011.
Καθοριστικό ρόλο στη σχετική άνοδο διαδραμάτισε για ακόμα έναν μήνα ο μεταποιητικός κλάδος, με τον δείκτη PMI να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1997, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.
Παράλληλα, σημαντική ήταν και η άνοδος που κατέγραψε ο κλάδος υπηρεσιών, ο οποίος ενισχύθηκε στις 56,5 μονάδες, έναντι 56,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Οι αυξημένες νέες παραγγελίες ενίσχυσαν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της τελευταίας δεκαετίας, με τις νέες παραγγελίες του μεταποιητικού κλάδου να παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου.
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παρέμεινε για έναν ακόμα μήνα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2000, εν μέσω αυξημένης ζήτησης και ενισχυμένης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων.
Σε ότι αφορά τις προοπτικές των επιχειρήσεων, σημειώθηκε σημαντική ανάκαμψη τόσο στον κλάδο της μεταποίησης όσο και σε αυτόν των υπηρεσιών, μετά από δύο συνεχόμενους μήνες πτώσης.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η υψηλότερη άνοδος καταγράφηκε στη Γαλλία, η οποία ξεπέρασε για τρίτο συνεχόμενο μήαν την Γερμανία, με την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα να παραμεένι στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2011.
Ωστόσο, και η Γερμανία παρέμεινε ιδιαίτερα ενισχυμένη, καθώς ο μεταποιητικός κλάδος της χώρας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης η ανάπτυξη συνεχίστηκε με σταθερό ρυθμό.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης