Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Τimes: Η Τράπεζα της Αγγλίας δε μπορεί πλέον να καθορίσει την πορεία της στερλίνας

Financial Τimes: Η Τράπεζα της Αγγλίας δε μπορεί πλέον να καθορίσει την πορεία της στερλίνας
Οι περιορισμένες προοπτικές για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της BoE αναμένεται να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες
Σε μία πολυάσχολη εβδομάδα για την Τράπεζα της Αγγλίας, όπου η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της συνεδριάζει αύριο Πέμπτη (14/12), αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η BoE δεν έχει πλέον μεγάλα περιθώρια για ελιγμούς.
Έχοντας αναστρέψει τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που είχε πραγματοποιηθεί άμεσα μετά το Brexit, υπάρχει έντονη αίσθηση ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που δημιουργείται από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αφήνει την Επιτροπή «κολλημένη», ακόμα και μετά την ανακοίνωση ότι η πληθωρισμός της χώρας σκαρφάλωσε στο 3,1% τον Νοέμβριο του 2017.
Παρόλο που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υπερέβησαν τον στόχο της τράπεζας κατά 1,1%, γεγονός που σημαίνει ότι ο επικεφαλής της BoE πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον βρετανό υπουργό Οικονομικών Philip Hammond, η επόμενη ενέργεια της Νομισματικής Επιτροπής φαίνεται ότι βρίσκεται μακρυά.
«Με την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, η οποία έρχεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την απόφασης της BoE να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, η επιτροπή δε θα πράξει περισσότερα από αυτά που έχει ήδη πράξει», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura, George Buckley.
Αυτό σημαίνει ότι η στερλίνα φαντάζει απίθανό να μετατοπιστεί από το υπάρχον εύρος διαπραγμάτευσης έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με την Morgan Stanley, με τις προοπτικές ανόδου ωστόσο να είναι περισσότερες από τις πιθανότητες πτώσης.
«Η στερλίνα παραμένει αδύναμη την παρούσα χρονική στιγμή και η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανόν να παραμείνει στο περιθώριο τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018», τονίζει ο αναλυτής της US bank, Kamal Sharma.
Σημειώνεται ότι περί τις 2:40 μ.μ. η στερλίνα ενισχύεται έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στο +0,24% και τα 1,335 δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης