Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων στην Ιαπωνία θα μπορούσε να βλάψει τις δραστηριότητες των τραπεζών

Reuters: Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων στην Ιαπωνία θα μπορούσε να βλάψει τις δραστηριότητες των τραπεζών
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, 28 από τους 36 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν, εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολιτική της BoJ στις τράπεζες
Εξαιρετικά ανήσυχοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι ότι τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να βλάψουν τις δραστηριότητες των τραπεζών εάν παραμείνουν πάρα πολύ καιρό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε σήμερα (13/12) το Reuters.
Ο επικεφαλής της τράπεζας, Haruhiko Kuroda, επεσήμανε τη δυνατότητα αυτή, αναφερόμενος τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα «ποσοστό αντιστροφής» ή το επίπεδο στο οποίοι οι περικοπές των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα μπορούν να βλάψουν την οικονομία συμπιέζοντας τα περιθώρια δανεισμού των τραπεζών σε σημείο που χάνουν το ενδιαφέρον τους για χορήγηση δανείων.
Σύμφωνα με την έρευνα, 28 από τους 36 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν, δήλωσαν «ανήσυχοι έως έναν βαθμό» ή ακόμα και «ιδιαίτερα ανήσυχοι» απέναντι στις ανρητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολιτική της Bank of Japan στις τράπεζες.
Παράλληλα, πέντε εξ' αυτών δήλωσαν ότι «δεν ανησυχούν ιδιαίτερα«, ενώ μόλις τρεις ανέφεραν ότι δεν ανησυχούν καθόλου.
«Η κερδοφορία των τραπεζών στις βασικές τους δραστηριότητες έχει συρρικνωθεί και τα περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να χρεοκοπήσουν εάν η τρέχουσα νομισματική πολιτική συνεχιστεί για λίγα χρόνια ακόμα», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Norinchukin Research Institute, Takeshi Minami.
Επιπλέον 17 από τους 35 οικονομολόγους ανέφεραν ότι τα πρόσφατα σχόλια των μελών του διοικητικού συμβουλίου της BoJ σχετικά με το ποσοστό αντιστροφής δε θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική, ωστόσο 13 εκ των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τέτοιες δηλώσουν υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα απέχει από μία πρόσθετη χαλάρωση στην πολιτική της.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της τον περασμένο Οκτώβριο, η BoJ διατήρησε αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της στο -0,1% και τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στο 0%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική της τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης