Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Veto των θεσμών στο Υπερταμείο - Εντολή να μην πουληθούν οι ΔΕΚΟ, «να εξυγιανθούν για να βγάλουν κέρδη»

Veto των θεσμών στο Υπερταμείο - Εντολή να μην πουληθούν οι ΔΕΚΟ, «να εξυγιανθούν για να βγάλουν κέρδη»
Η αποκαλυπτική ομιλία Αικατερινάρη στο Road Show της Capital Link για το μοντέλο μετασχηματισμού των ΔΕΚΟ
Μπορεί η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας γνωστή και ως Υπερταμείο να θεωρείται ότι θα αποκτήσει σημαντικά ποσοστά 16  ΔΕΚΟ εκ των οποίων οι 3 εισηγμένες (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) με σκοπό να τα πουλήσει αλλά τα πράγματα δεν είναι  ακριβώς έτσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα που έχει σταλεί από κορυφαία στελέχη της τρόικας στο Υπερταμείο είναι πως πλέον ο ρόλος του δεν είναι να πουλήσει τις ΔΕΚΟ που θα περάσουν στον έλεγχό του αλλά να τις εκσυγχρονίσει και να βγάλει κέρδη που θα αποπληρώνουν το χρέος αλλά θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις.
Μάλιστα το μήνυμα ήταν απολύτως σαφές ότι δεν επιτρέπεται να γίνει καμία πώληση των συμμετοχών σε ΔΕΚΟ από το Υπερταμείο αν προηγουμένως δεν υπάρξει έγκριση άνωθεν.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα εξέλιξη που ουσιαστικά ακυρώνει το ρόλο για τον οποίο θεωρητικά ιδρύθηκε το Υπερταμείο. Έτσι οι μόνες συμμετοχές οι οποίες πρόκειται να πουληθούν είναι εκείνες που ήδη έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο ουσιαστικά αναμένεται να κλείσει τον κύκλο του γύρω στο 2020.
Ο νέος ρόλος του Υπερταμείου ουσιαστικά αποκαλύφθηκε από τη Διευθύνουσα Σύμβουλό του κα Ράνια Αικατερινάρη στο 19ο ετήσιο συνέδριο της Capital Link που διεξήχθη τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.
Η κα Αικατερινάρη μιλώντας ενώπιον μεγάλων θεσμικών επενδυτών ανέφερε ότι «Η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και η εταιρική οργάνωση της εισαγάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα θεσμό με χαρακτηριστικά σταθερότητας και μακροπρόθεσμης προοπτικής, στον οποίο έχει ανατεθεί η προώθηση βέλτιστων πρακτικών.
Σκοπός της ΕΕΣΥΠ είναι να προωθήσει νέα πρότυπα που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, αντιστρέφοντας τον κατακερματισμό ευθύνης που ισχύει μέχρι σήμερα ως προς τη διαχείριση και τη στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».
Ουσιαστικά δηλαδή η κα Αικατερινάρη περιέγραψε το γεγονός ότι ο ρόλος του ταμείου είναι διαχειριστικός στην περιουσία του Δημοσίου.  
Μάλιστα κατέστησε εμμέσως πιο ξεκάθαρο ότι το Υπερταμείο δεν θα πουλήσει τις ΔΕΚΟ που θα περάσουν στον έλεγχό του αναφέροντας ότι οι βασικοί του στόχοι είναι:
α) να βελτιώσει την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει υπό τη σκέπη του, προωθώντας στρατηγικές για τη βελτίωση της λειτουργικής και οικονομικής αποδοτικότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βασικούς τομείς της οικονομίας,
β) να καθιερώσει βέλτιστους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και υπεύθυνης διοίκησης, γ) να ενισχύει την μακροπρόθεσμη αξία των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και
δ) να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, από τα οποία το 50% θα αποδίδεται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και το 50% θα επιστρέφεται στο Κράτος με τη μορφή επενδύσεων».
Ουσιαστικά δηλαδή η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Υπερταμείου περιέγραψε ένα Ταμείο που όχι μόνο θα έχει στόχο να κερδίζει για λογαριασμό του Δημοσίου από τη διαχείριση της περιουσίας του αλλά ταυτόχρονα κατά ποσοστό 50% να πραγματοποιεί το ίδιο επενδύσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες το ερώτημα είναι τι δυνατότητες υπάρχουν ώστε πραγματικά το Ταμείο με ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των ΔΕΚΟ να φέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος και να μην λειτουργήσει ως νέος Οργανισμός Ανασυγκρότησης Eπιχειρήσεων υπό άλλη μορφή. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διοίκηση του ιδίου του Ταμείου αλλά και από τις τυχόν παρεμβάσεις της τρόικας και της κυβέρνησης.  
Τα στελέχη του Ταμείου πάντως έχουν καλά βιογραφικά από τη θητεία τους στον ιδιωτικό τομέα και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα Ράνια Αικατερινάρη ξεκίνησε την καριέρα της  στην Deutsche Bank  με έδρα το  Λονδίνο, ενώ δούλεψε ως μηχανικός στην Ελλάδα και τη Δανία καθώς έχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και ταυτόχρονα Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το City University στο Λονδίνο. Πέρα της Deutsche bank έχει διατελέσει στέλεχος μεγάλων τραπεζών όπως η BNP Paribas και η Eurobank.
Ιδιαίτερη εμπειρία διαθέτει στα ενεργειακά θέματα καθώς διετέλεσε αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ αλλά και σε ζητήματα ελεγκτικής και συμβουλευτικής επιχειρήσεων από τη θητεία της ως partner στην Ernst & Young.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης