Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018

Κύπρος: Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018
Ο προϋπολογισμός τέθηκε στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Κύπρου
Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Ιανουαρίου, δίνει τον τόνο στην συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία άρχισε σήμερα 11 Δεκεμβρίου 2017 στην Βουλή και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Η συζήτηση δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη προεδρική θητεία, για πολιτικές της τελευταίας πενταετίας σε διάφορους τομείς.
Ο προϋπολογισμός τέθηκε στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των οποίων οι σημερινοί αγορητές, εξαπέλυσαν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την οικονομική, φορολογική και κοινωνική πολιτική της.
Αν και αναγνωρίζεται ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σήμερα, παρά πριν από πέντε χρόνια, η αντιπολίτευση παρά ταύτα κατηγορεί την κυβέρνηση για την πολιτική της σε θέματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, τον Συνεργατισμό, το Γενικό Σχέδιο Υγείας, όπως επίσης και για την πολιτική της στο Κυπριακό.
Επίσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι υπάρχει «πολιτική σκοπιμότητα» για κάποιες παροχές και έργα και αμφισβητούν τον αναπτυξιακό χαρακτήρας του προϋπολογισμού.
Μόνο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπερασπίστηκε την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2018 «είναι ένας βιώσιμος, πλεονασματικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός».
Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, πέραν των «ορθών», όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικών της κυβέρνησης, ο κ. Νεοφύτου την απέδωσε κυρίως στις θυσίες των πολιτών και στην υπεύθυνη στάση που κράτησαν οι κοινωνικοί εταίροι.
«Οφείλεται επίσης», όπως είπε, «στην υπευθυνότητα που επέδειξαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ αλλά και άλλα, που στήριξαν κρίσιμες και σκληρές νομοθεσίες στη Βουλή».
Ακόμα και το ΑΚΕΛ, έστω και αν δεν στήριξε τα απαραίτητα για τη σωτηρία της χώρας νομοσχέδια, «δεν παρότρυνε εργαζόμενους σε απεργίες και άλλα ακραία μέτρα, διασφαλίζοντας την εργασιακή ειρήνη και την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος», επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου.
Σήμερα που οι δυνατότητες το επιτρέπουν και όχι με δανεικά, επιστρέφεται μέρισμα στην κοινωνία, που συνετά συνέβαλε στην ανάκαμψη.
Κατά την ομιλία του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι ούτε ο φετινός προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, καθώς είναι "αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά ανάλγητος, χωρίς όραμα και προοπτική" ενώ επίσης "διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα".
Γι' αυτούς τους λόγους είπε, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Ανέφερε ότι ευνοήθηκαν οι λίγοι και προνομιούχοι, ενώ είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «μεταμορφώνεται προεκλογικά σε Άγιο Βασίλη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης