Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Τα τέσσερα θετικά μηνύματα που στέλνουν παγκόσμια οικονομία και αγορές

tags :
El-Erian: Τα τέσσερα θετικά μηνύματα που στέλνουν παγκόσμια οικονομία και αγορές
Το 2018 θα είναι ένα θετικό έτος για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον El-Erian
Τα καλά στοιχεία τα οποία καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε διεθνή οικονομία και αγορές, αποτυπώνει σε άρθρο του στο BloombergView, ο Mohamed El-Erian.
Τα καλά στοιχεία δεν έχουν να κάνουν με τα επίπεδα – ρεκόρ στα οποία έχουν φθάσει οι αμερικανικοί δείκτες Dow Jones ή το ράλι του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, αλλά με την πραγματική οικονομία.
Το πρώτο αφορά τον συγχρονισμό που εμφανίζει η ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αποδείχθηκε από τις πρόσφατες ανακοινώσεις οικονομικών δεδομένων σε Κίνα, Ιαπωνία και Ευρώπη.
Στα θετικά και η ισχυρή ενίσχυση της απασχόλησης στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει καλές προοπτικές.
Το δεύτερο αφορά τις θετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως όλα δείχνουν θα καταστεί νόμος του αμερικανικού κράτους.
Παράλληλα εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο του 2018 ο Trump θα ανακοινώσει και το σχέδιό του για βελτίωση των υποδομών των ΗΠΑ, κάτι που θα στηρίξει περαιτέρω την αμερικανική οικονομία.
Το τρίτο είναι η θετική εξέλιξη αναφορικά με το Brexit, όπου Βρετανία και ΕΕ αρχίζουν να συμφωνούν για τους όρους του διαζυγίου τους.
Το τέταρτο και τελευταίο αφορά το γεγονός ότι οι αγορές μοιάζουν απόλυτα προετοιμασμένες για υψηλότερα επιτόκια.
Άλλωστε η Fed αναμένεται να ασκήσει πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική το 2018.
Όμως αυτό δεν μοιάζει να φοβίζει τις αγορές, κάτι που αποτυπώνεται στις αποδόσεις των 2ετών αμερικανικών ομολόγων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κινήσεις της Fed.
Η απόδοσή τους φθάνει στο 1,8%, δηλαδή σχεδόν 50 βάσεις υψηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τρεις μήνες.
Σαφώς δεν είναι όλα τέλεια στην παγκόσμια οικονομία, όπως σημειώνει ο El-Erian.
Στα στοιχεία που δεν θεωρούνται και τόσο θετικά το γεγονός ότι η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ παραμένει υποτονική, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 17 ετών.
Προβληματισμό προκαλεί και η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία, όπου ακόμη δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.
Όμως όλα τα παραπάνω δεν είναι ικανά να καταστήσουν απαισιόδοξο τον γνωστό επενδυτή και αναλυτή για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης