Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φίλης: Ήμασταν έτοιμοι για τον Erdogan – Δυσβάσταχτα τα πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια

Φίλης: Ήμασταν έτοιμοι για τον Erdogan – Δυσβάσταχτα τα πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια
Το ισχύον πλαίσιο προσφέρει προστασία εν μέρει στην πρώτη κατοικία είπε ο κ.Φίλης για τους πλειστηριασμούς
Την εκτίμηση πως η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη για την επίσκεψη Erdogan, ο οποίος όχι μόνο δεν βρήκε ανοιχτή πόρτα αλλά έλαβε σαφείς απαντήσεις διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχασε, αλλά κέρδισε.
«Η κυβέρνηση ήταν έτοιμη για την επίσκεψη Erdogan και απεδείχθη από την εξέλιξή της και τα αποτελέσματά της.
Δεν έχασε τίποτε η Ελλάδα, κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη Erdogan.
Στα θέματα που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος δεν βρήκε ανοιχτή πόρτα, αντιθέτως υπήρξαν σαφείς απαντήσεις» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm ο κ.Φίλης, υπογραμμίζοντας πως καμία χώρα και κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι θα αλλάξει έτσι η Συνθήκη της Λωζάνης.
«Το θέμα της συνθήκης της Λωζάνης δεν είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα με την Τουρκία, είναι μία πολυμερής συνθήκη, που αφορά τη μοιρασιά της οθωμανικής αυτοκρατορίας και αν κάπου υπάρχει θέμα συνόρων - εδώ είναι καθαρά τα πράγματα - εκεί που υπάρχει θέμα συνόρων και πόλεμος ακόμα, είναι στο ανατολικό σύνορο της Τουρκίας, άρα η συζήτηση περί Λωζάνης, που θέτει ο Erdogan δεν δείχνει δύναμη, δείχνει αδυναμία της Τουρκίας» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβαλε κατά της ΝΔ για τη στάση που τήρησε όσον αφορά την επίσκεψη Erdogan, υπογραμμίζοντας ότι «αντί να βρίσκει μία εύκολη αντιπολιτευτική τροφή η ΝΔ στα εθνικά ζητήματα, καλό είναι να συναινέσει σε μία μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».
Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχαν εντός του Σαββατοκύριακου οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ και που αυτή αποσκοπεί ο κ.Φίλης είπε πως «ήταν μια υνάντηση αγωνίας για το μέλλον της αριστερής διακυβέρνησης και το μέλλον της χώρας, στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών, που είναι συνθήκες μία ανάσα πριν βγούμε από τη δανειακή σύμβαση στις αγορές».
«Προφανώς η συζήτηση είχε να κάνει, όχι μόνο με την επισήμανση των σημαντικών επιτευγμάτων της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και των προβλημάτων, που είναι δυνατό να υπάρξουν σε αυτή την τελική κρίσιμη φάση.
Αν βγούμε από τη δανειακή σύμβαση και χαλαρώσει κάπως η μνημονιακή επιτήρηση, είναι ένα στοιχείο που αλλάζει την περίοδο και πρέπει να δούμε ποια ζητήματα θα ανοίξουμε σε αυτή τη νέα περίοδο» είπε ο κ.Φίλης, σημειώνοντας ότι οι «53» εξέτασαν το θέμα των πλεονασμάτων.
«Πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια είναι δυσβάσταχτα και θα έχουν αρνητική επίδραση στην πορεία της οικονομικής και της κοινωνικής ανάκαμψης.
Μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση τώρα;
Για τώρα δεν ξέρω, αλλά από τώρα πρέπει να τεθεί το θέμα για την αλλαγή.
Δεν χρειάζεται να έχουμε πενταετία» είπε ο κ.Φίλης, τονίζοντας ότι «μόνο αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα υπάρξουν κοινωνικές πολιτικές».
Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το ισχύον πλαίσιο προσφέρει προστασία εν μέρει στην πρώτη κατοικία».
«Είναι προφανές ότι χρειάζεται μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία πρέπει να μελετηθεί και η οποία τουλάχιστον να καθιστά και τυπικά επιβεβλημένη την σιωπηρή συμφωνία, ότι αυτό όλο το διάστημα δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ» επεσήμανε ο κ.Φίλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης