Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απομένουν 25 δισ. από το 3o μνημόνιο θα χρησιμοποιηθούν στις τράπεζες, στο ΔΝΤ; - Τι θα γίνει με τα ομόλογα GLF;

Απομένουν 25 δισ. από το 3o μνημόνιο θα χρησιμοποιηθούν στις τράπεζες, στο ΔΝΤ; - Τι θα γίνει με τα ομόλογα GLF;
Εάν περάσει το χρέος απευθείας στον ESM και να καταργηθεί ο διακρατικός δανεισμός θα διευκόλυνε περισσότερο τους χειρισμούς των κυβερνήσεων της ευρωζώνης
Ένα βασικό θέμα που θα απασχολήσει προσεχώς την Ελλάδα και τους δανειστές είναι τι θα απογίνουν τα κεφάλαια που μένουν αναξιοποίητα από το 3ο μνημόνιο το οποίο είχε ύψος έως 86 δισεκ.
Το έως 86 δισεκ. υποδηλώνει ότι δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει στα 86 δισεκ. μαζί με την συμμετοχή του ΔΝΤ που τελικώς δεν συνέβη.
Θεωρητικά στην 3η αξιολόγηση θα δοθούν 8 δισεκ. ως δόση στην Ελλάδα και στην 4η αξιολόγηση και τελευταία ίσως χορηγηθούν 12 δισεκ.
Απομένουν περίπου 25 δισεκ. που δεν εκμεταλλεύονται και το βασικό ερώτημα είναι τι θα απογίνουν τα κεφάλαια αυτά;
Με βάση ορισμένες αξιόπιστες πηγές υπάρχουν κάποια σχέδια αλλά όχι τελικές αποφάσεις.
1)Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα ήθελαν να χρησιμοποιηθούν για τις ελληνικές τράπεζες ως κεφάλαιο ασφαλείας και υπό όρους ακόμη και για μια bad bank.
2)Το ΔΝΤ θα ήθελε να χρησιμοποιηθούν τα εναπομείναντα μη αξιοποιήσιμα κεφάλαια και για την αποπληρωμή του πέραν από τις τράπεζες.
Το ΔΝΤ έχει δανείσει την Ελλάδα με 11,4 δισεκ. είναι περίπου τα δάνεια που έχουν απομείνει…
3)Πολλά κράτη μέλη θεωρούν ότι τα κεφάλαια αυτά που απομένουν θα πρέπει να επιστραφούν.
4)Ο ESM υπό όρους θα ήθελε να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματικό liquidity buffer δηλαδή απόθεμα ρευστότητας προς την Ελλάδα εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία.

Τι θα συμβεί με τα ομόλογα GLF;

Τα ομόλογα GLF είναι τα δάνεια που χορήγησαν διακρατικά προς την Ελλάδα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ύψους 52,9 δισεκ. ευρώ.
Μια πρόταση που έχει υπάρξει – αλλά ακόμη δεν έχει παρθεί απόφαση – είναι ο ESM να αντικαταστήσει με δάνειο του αλλά θα υπάρξει μια οριακή επιβάρυνση στο επιτόκιο.
Θυμίζουμε ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Εάν περάσει το χρέος απευθείας στον ESM και να καταργηθεί ο διακρατικός δανεισμός θα διευκόλυνε περισσότερο τους χειρισμούς των κυβερνήσεων της ευρωζώνης καθώς 52,9 δισεκ. που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα απευθείας θα αποπληρώνονταν.
Το χρέος δεν θα άλλαζε αλλά με όρους σημειολογίας θα είχε επίδραση στην Ευρώπη….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης