Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επικίνδυνες ακροβασίες Trump - Γιατί έβαλε “μπουρλότο” στη Μέση Ανατολή;

Επικίνδυνες ακροβασίες Trump - Γιατί έβαλε “μπουρλότο” στη Μέση Ανατολή;
Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ είναι το πλέον ακανθώδες στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών
Πολλοί ήταν οι πρόεδροι των ΗΠΑ που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά ήταν ο Donald Trump που υλοποίησε τελικά αυτή τη δέσμευση, προκαλώντας κύματα οργής σε Παλαιστίνη, αραβικό κόσμο και Δύση.
Η Χαμάς έσπευσε να δηλώσει ότι η απόφαση “άνοιξε τις πύλες της κολάσεως”, ενώ οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη να συνεχίζονται, με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει στρατιωτικούς στόχους, αφήνοντας πίσω του 4 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και τους Παλαιστίνιους να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ. 
Την ίδια ώρα η οργάνωση Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Mahmoud Abbas, προέτρεψε τον λαό της Παλαιστίνης να συνεχίσει τις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. 
Το ερώτημα είναι γιατί o Trump έσπασε την παράδοση των προκατόχων του σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, λαμβάνοντας μια παράτολμη απόφαση, η οποία ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε ξέσπασμα βίας και θα προκαλούσε την οργή του αραβικού κόσμου.
Η ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρείται από τους Παλαιστίνιους ως η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους, την ώρα που το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να μεταβάλει το νομικό καθεστώς σε κατεχόμενο έδαφος με βάση το διεθνές δίκαιο.
Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ είναι το πλέον ακανθώδες στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο του 1993 μεταξύ Yitzhak Rabin και Yasser Arafat, ο τελικός συμβιβασμός για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα αποφασιστεί στην τελευταία φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, καμία χώρα δεν είχε αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και όλες διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.
Ο Trump επικαλείται την αποτυχία των προκατόχων του στην επίλυση της διαμάχης, ωστόσο η απόφασή του να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Ισραήλ, χωρίς να έχουν προηγηθεί σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκαλεί προβληματισμό και αποτελεί πλήγμα στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται στα τάρταρα.
Οι προθέσεις του Trump τίθενται εν αμφιβολω, καθώς η ακραία απόφαση για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας, ωφελεί αποκλειστικά τη σκληροπυρηνική κυβέρνηση Netanyahu και ικανοποιεί το συντηρητικό ακροατήριο του Αμερικανού προέδρου.
Η αλήθεια είναι ότι στο Παλαιστινιακό επικρατούσε στασιμότητα τα τελευταία χρόνια και με ευθύνη των αμερικανικών κυβερνήσεων.
Ωστόσο από τις ακραίες ενέργειες του Donald Trump προκύπτει ότι στόχος του είναι η υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Barack Obama.

Αναθεωρείται η πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή 

H απόφαση για την Ιερουσαλήμ είναι επικίνδυνη και με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή, την ώρα μάλιστα που οι ισορροπίες στην περιοχή είναι λεπτές, με τη διαμάχη Ιράν - Σαουδικής Αραβίας να καθορίζει τις εξελίξεις.
Το Ριάντ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει το Παλαιστινιακό ως προαπαιτούμενο για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το Τελ Αβίβ έσπευσε να χαρακτηρίσει την απόφαση ως “επικίνδυνο βήμα”.
Όπως προειδοποιεί το Stratfor, η σχέση μεταξύ της Ουάσινγκτον και των μεγάλων αραβικών δυνάμεων θα υποστεί σημαντική αναθεώρηση, γεγονός που αναπόφευκτα θα επιφέρει τεράστιες συνέπειες για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή.
Την απόφαση Trump καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον αραβικό κόσμο, έως τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan, άδραξε την ευκαιρία να πλασάρει τον εαυτό του ως τον προστάση των απανταχού μουσουλμάνων. 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν οι αποφάσεις του για απαγόρευση εισόδου πολιτών στις ΗΠΑ από έξι μουσουλμανικές χώρες, για την αποχώρηση από διεθνείς εμπορικές συνθήκες, καθώς και από τη συμφωνία για το κλίμα, κατάφερε να στρέψει εναντίον του όλες τις μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στη διαμάχη Ισραήλ - Παλαιστίνης, η καθεμιά εξυπηρετώντας τους δικούς τους πολιτικούς, γεωπολιτικούς, οικονομικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς. 
Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι επαφές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Netanyahu με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker. 
Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυποουργού του Ισραήλ με τον πρόεδρος της Γαλλίας, Emanuel Macron, ο οποίος τον κάλεσε να παγώσει την εποικιστική δραστηριότητα, με τον Netanyahou να παραμένει σταθερός στις σκληροπυρηνικές του θέσεις. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης