Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κοινές ασκήσεις εντοπισμού πυραύλων από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα αρχίζουν τη Δευτέρα (11/12)

Reuters: Κοινές ασκήσεις εντοπισμού πυραύλων από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα αρχίζουν τη Δευτέρα (11/12)
Την Κυριακή 10/12 η Νότια Κορέα ανακοίνωσε και μονομερείς κυρώσεις σε βάρος ιδρυμάτων και φυσικών προσώπων της Βόρειας Κορέας
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα κάνουν διήμερες ασκήσεις εντοπισμού πυραύλων, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 11/12, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή, εξαιτίας των ταχέως αναπτυσσόμενων οπλικών συστημάτων της Βόρειας Κορέας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Oι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έκαναν ασκήσεις και την περασμένη εβδομάδα, με τη Βόρεια Κορέα να προειδοποιεί ότι το ξέσπασμα πολέμου είναι πιθανό.
Η Βόρεια Κορέα έκανε πυραυλικές δοκιμές πάνω από την Ιαπωνία, ενώ στις 29 Νοεμβρίου εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό πύραυλο, ικανό να πλήξει ακόμα και την ενδοχώρα των ΗΠΑ.
Οι ασκήσεις αυτής της εβδομάδας θα είναι οι έκτες που κάνουν οι τρεις χώρες για τον εντοπισμό βαλλιστικών πυραύλων, ενώ δεν ανακοινώθηκε αν σε αυτές θα πάρει μέρος και το αμφιλεγόμενο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD.
Η εγκατάσταση του THAAD στη Νότια Κορέα είχε εξοργίσει την Κίνα, διότι φοβάται ότι το ραντάρ του μπορεί να φτάσει βαθιά μέσα στην επικράτειά της και να απειλήσει την ασφάλειά της.
Η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είχε ως συνέπεια να την απειλήσουν οι ΗΠΑ με ολοκληρωτική καταστροφή και το Πεντάγωνο να κάνει επίδειξη ισχύος.
Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης την Κίνα και άλλα κράτη να διακόψουν τους εμπορικούς και διπλωματικούς δεσμούς τους με τη Βόρεια Κορέα σε μία προσπάθεια να σταματήσουν την παράνομη ροή χρημάτων προς την Πιονγκγιάνγκ, έτσι ώστε να μην μπορεί να συντηρήσει τα οπλικά της προγράμματα.
Την Κυριακή 10/12 η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε 20 ιδρύματα και δεκάδες φυσικά πρόσωπα της Βόρειας Κορέας διακόπτοντας κάθε οικονομική συναλλαγή τους με τη Νότια Κορέα.
"Αυτές οι μονομερείς κυρώσεις θα εμποδίσουν την παράνομη χρηματοδότηση στη Βόρεια Κορέα και θα συνεισφέρουν και στην ενίσχυση των διεθών κυρώσεων" ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Κορέας.
Η κίνηση είναι συμβολική, καθώς οι εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα είχαν διακοπεί από τον Μάιο του 2010, μετά τον τορπιλισμό ενός νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου, κάτι το οποίο αρνείται η Β. Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα απειλεί τακτικά τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υποστηρίζοντας ότι τα οπλικά της προγράμματα είναι για να θωρακίσουν την άμυνά της απέναντι στην αμερικάνικη επιθετικότητα.
Οι ΗΠΑ διατηρούν 28.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα, μία κληρονομιά του πολέμου 1950-53.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης