Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καρβούνης (Κομισιόν): Η οικονομία θα ανακάμψει - Η κυβέρνηση στις 21 Αυγούστου 2018 θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια

Καρβούνης (Κομισιόν): Η οικονομία θα ανακάμψει - Η κυβέρνηση στις 21 Αυγούστου 2018 θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια
"Οι μισθοί λόγω ανάπτυξης θα πάνε μπροστά", τονίζει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης
«H κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και φαίνεται ότι θα τα βγάλει, διότι στις 21 Αυγούστου 2018 θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια», τονίζει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.
Ο κ. Καρβούνης , ο μακροβιότερος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αποχωρώντας τώρα, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δυσκολότερες στιγμές αυτής της διαδρομής, τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων και της Επιτροπής, αλλά και για το το τί θα άλλαζε αν ξεκινούσε από την αρχή τη θητεία του.
 «Αν κρατήσουμε μια συναίνεση, θα βγούμε από την κρίση και θα βγούμε και καλύτεροι», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Εκτιμά ότι «η οικονομία θα ανακάμψει.
Οι δείκτες έχουν πάει προς το πράσινο, ο κόσμος μπορεί να μην το νιώθει ακόμη στις τσέπες του, αλλά τα δύο επόμενα χρόνια θα έχουμε καλή ανάπτυξη», αλλά και πως «οι μισθοί λόγω ανάπτυξης θα πάνε μπροστά, δηλαδή πιο πολλές δουλειές, λιγότερη ανεργία, θα ανέβουν οι μισθοί».
Η ανάπτυξη, όπως σημειώνει, «θα έρθει κυρίως από επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού μας περιβάλλοντος».
 «Η Ελλάδα έπεσε από την μία άκρη που οι μισθοί είχαν εκτροχιαστεί χωρίς σχέση με την παραγωγικότητα σε πολύ χαμηλούς τώρα.
Θα υπάρξει μια ισορροπία κάπου στη μέση.
Προσβλέπουμε σε μια λελογισμένη άνοδο για να κρατήσουμε και το καλό επιστημονικό δυναμικό που έχουμε και έχει φύγει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, εξήγησε ότι «οι άλλες χώρες βγήκαν πιο γρήγορα από την κρίση γιατί είχαν εθνική συναίνεση, οι πολιτικές δυνάμεις για δύο τρία χρόνια βάλανε πλάτη στα μέτρα, ανέλαβαν την ιδιοκτησία του μνημονίου, επειδή χρειαζόταν για τη χώρα και όχι επειδή το ζητούσαν οι δανειστές», ενώ «στη χώρα μας, η εκάστοτε αντιπολίτευση πρότεινε κάτι άλλο και όταν γινόταν κυβέρνηση προχωρούσε με το μνημόνιο».
Σημειώνει ότι «η προσαρμογή που ζητήθηκε από την Ελλάδα ήταν τεράστια σε πολύ μικρό διάστημα, με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία», «τα  χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα είναι πάνω από 240 δις, δεν υπάρχει χώρα που να έχει πάρει τόσα πολλά», αλλά και πως πρέπει «να δεχθούμε ότι ο κόσμος έχασε πολλά χρήματα, πέσαμε σε μεγάλη ύφεση, τελικά όμως επιβιώσαμε.
Δεν είχαμε στάση πληρωμών, οι τράπεζες μείνανε όρθιες, γιατί χωρίς αυτές δεν έχεις οικονομία και τελικά ξαναμπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης όπως και οι άλλες χώρες. Άρα το ποτήρι είναι πικρό αλλά έχει αποτελέσματα και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα έχει φτιάξει ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο και θα ζει με όσα κερδίζει  και όχι με δανεικά εις βάρος των επόμενων γενεών.
Έχουν εν τω μεταξύ φτιαχτεί και οι μηχανισμοί της ΕΕ και τα καμπανάκια χτυπάνε νωρίς, άρα δεν θα μπορέσουμε να ξανακρύψουμε ελλείμματα».

Σχετικά με το θέμα του ελληνικού χρέους, σημειώνει πως τώρα έχει καλύτερο προφίλ και προσθέτει πως «δεν χρωστάμε σε ιδιώτες, χρωστάμε σε κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Προς το παρόν δεν ξεπληρώνουμε κεφάλαιο αλλά τόκους.
Για το κεφάλαιο υπάρχει περίοδος χάριτος, που αναμένουμε να επεκταθεί στα επόμενα μέτρα ελάφρυνσης.
Έχει οριστεί ότι προς το καλοκαίρι θα γίνει».
Η ατζέντα, όπως αναφέρει « είναι: κλείνουμε την τρίτη αξιολόγηση πριν το τέλος Ιανουαρίου, ξεκινάει η τελευταία αξιολόγηση με θέματα την ελάφρυνση του χρέους και το είδος εποπτείας μετά τη λήξη του μνημονίου».
Μάλιστα, όπως σημειώνει, θα υπάρξουν συζητήσεις για το είδος της εποπτείας και τους όρους, μια συζήτηση μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης στην τέταρτη αξιολόγηση και κανονικά δεν πρέπει να υπάρχουν νέα μέτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, «τα μέτρα του 2019 και του 2020 έχουν ήδη αποφασιστεί.
Οι εταίροι έχουν υποσχεθεί ότι θα μας επιστρέψουν και ένα κομμάτι από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών τους από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.
Θέλω να πω δε, ότι μόνον η Ελλάδα έχει την ωφέλεια από τη μείωση του χρέους που ήδη είχαμε δύο, τρεις φορές.
Σε καμιά άλλη χώρα δεν μείωσαν το χρέος.
Και πήρε τα περισσότερα χρήματα.
Η Ελλάδα είχε ειδική και επωφελή μεταχείριση».
Κληθείς να απαντήσει στο ποιος ήταν ο ευρωπαίος πολιτικός στη διάρκεια της κρίσης που στάθηκε πιο κοντά στην Ελλάδα, αναφέρει πρώτο τον Γιούνκερ και δεύτερο τον Μοσκοβισί, ενώ απαντώντας στο τι έμαθε η Ευρώπη από την κρίση, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «το τοπίο έχει αλλάξει, η οικονομική κρίση είναι παρελθόν, η προσφυγική έχει τιθασευτεί, οι εκλογές έφεραν στην εξουσία στην Αυστρία, στην Ολλανδία στη Γαλλία δυνάμεις φιλοευρωπαϊκές, με εξισορρόπηση του γαλλογερμανικού άξονα.
 Παράλληλα είδαμε τον Γιούνκερ να προτείνει βαθιές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της Ευρώπης για μια Ευρώπη για όλους, σε μία ταχύτητα.
Αυτό μπορεί να συμπορευτεί με το όραμα Μακρόν.
Ελήφθη το μήνυμα από τους θεσμούς και από τα κράτη-μέλη ότι η Ευρώπη δεν πάει καλά και προτάθηκε η αλλαγή μέσω της Λευκής Βίβλου Γιούνκερ, και μέσω των προτάσεων Μακρόν, ενώ το Brexit προκάλεσε συσπείρωση των μελών».
Ερωτηθείς για το ποια μέτρα αποφάσιζαν οι θεσμοί και ποια η Ελλάδα, απάντησε ότι «κανονικά οι θεσμοί δεν έδιναν μέτρα.
Έδιναν στόχο και οι Έλληνες έρχονταν με τα μέτρα, αλλά πολλές φορές τα μέτρα δεν φτάνανε το στόχο, οπότε τους βάζανε από την αρχή να πάρουν κι άλλα μέτρα», εν.ω για το γεγονός ότι οι δανειστές έχουν κατηγορηθεί ότι ανέχθηκαν πολλά εθνικά μέτρα, τα οποία μετά τα κατηγορούσαν, όπως η υπερφορολόγηση, είπε πως
 «εφόσον η κυβέρνηση το ήθελε, το μνημόνιο είναι στόχος.
Οι δανειστές λέγανε πιο πολύ «μειώστε τις δαπάνες, μη βάζετε φόρους» αλλά οι δικοί μας προτιμούσαν φόρους».
Σημείωσε ότι ο ίδιος θα ήθελε μεγαλύτερη διαφάνεια από την αρχή, προσθέτοντας ότι «για την έλλειψη διαφάνειας έφταιξε η έλλειψη γνώσης.
Δεν υπήρχε εμπειρία».
Ερωτηθείς για το τι θα κάνει μετά την αποχώρηση από την ελληνική Αντιπροσωπεία και αν σκέφτεται να πολιτευτεί, απαντά ότι δεν του έχει ζητηθεί και σε περίπτωση που του ζητηθεί θα το σκεφθεί και θα το αποφασίσει από τον καινούργιο χρόνο.
«Δεν επείγομαι.
Έρχονται Χριστούγεννα, τα παιδιά μου ζουν στο εξωτερικό θα πάω να τα δω και μετά θα δω τι θα μπορούσα να κάνω για να είμαι χρήσιμος στη χώρα.
Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά δεν είναι ο κύριος στόχος μου», συμπλήρωσε ο κ. Καρβούνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης