Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Affairs: Οι αποφάσεις Trump καθορίζουν την στάση των Παλαιστινίων και ο αδύναμος Abbas

Foreign Affairs: Οι αποφάσεις Trump καθορίζουν την στάση των Παλαιστινίων και ο αδύναμος Abbas
Ο Abbas βρισκόταν πάνω σε ένα τεντωμένο πολιτικό σκοινί: βρίσκεται στη μέση μιας ευαίσθητης διαδικασίας συμφιλίωσης με τους αντιπάλους του στη Hamas
Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και τελικά θα μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία εκεί, σπάζοντας το status quo σχεδόν 70 χρόνων αμερικανικής πολιτικής.
Η ανακοίνωση του Trump υποχώρησε σε σκληρές αντιδράσεις τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Mahmoud Abbas (Μαχμούντ Αμπάς).
Ο Abbas βρισκόταν πάνω σε ένα τεντωμένο πολιτικό σκοινί: βρίσκεται στη μέση μιας ευαίσθητης διαδικασίας συμφιλίωσης με τους αντιπάλους του στη Hamas (Χαμάς) και αντιμετωπίζει ένα βαθύτατα σκεπτικό για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί εξουσία και για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ειρηνευτική διαδικασία.
Για να κατευνάσει τους απλούς Παλαιστίνιους και να αποτρέψει τις επιθέσεις της Hamas, αντέδρασε άμεσα και σκληρά στην ανακοίνωση του Trump ενώ για λόγους πολιτικών ισορροπιών θα κινηθεί προς την γραμμή της Hamas.
Οι διπλωμάτες θα υποστηρίξουν κατά πόσο η ανακοίνωση του Trump προδικάζει το καθεστώς της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ σε μια τελική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
(Η ομιλία του Trump άφησε να αιωρείται η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με αυτό που ονομάζεται «συγκεκριμένα όρια της ισραηλινής κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ»).
Αλλά ανεξάρτητα από όλα αυτά, η δουλειά του Abbas πρόκειται να γίνει πολύ δυσκολότερη.
Για δύο λόγους.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να καταδικάσει έντονα την αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.
Ο πρώτος λόγος αφορά την στάση του στο εσωτερικό.
Κανένας παλαιστίνιος ηγέτης - ειδικά ένας τόσο αδύναμος όπως ο Abbas όπως είναι σήμερα - δεν θα μπορέσει να κολυμπήσει ενάντια στην παλίρροια της διαμαρτυρίας που σύντομα θα αυξηθεί σε απάντηση στην ανακοίνωση του Trump.
Ούτε μπορεί ο Abbas να θεωρηθεί ο μετριοπαθής εναντίον της ανακοίνωσης της Hamas και άλλων παικτών της περιοχής - την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, για να αναφέρουμε μερικές - που έχουν ήδη καταδικάσει την αλλαγή του status quo.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον Abbas ο οποίος περιστρέφεται γύρω από την ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Abbas θα ανησυχεί για το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Trump προωθεί τις Ισραηλινές  θέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης