Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Οι προκλήσεις του 2018 για τη γερμανική κυβέρνηση – Τα ζητήματα που πιέζουν

Deutsche Welle: Οι προκλήσεις του 2018 για τη γερμανική κυβέρνηση – Τα ζητήματα που πιέζουν
Με σειρά προκλήσεων, όπως Brexit, προσφυγικό, εργασία, συνταξιοδοτικό, παιδεία, θα βρεθεί η  νέα γερμανική κυβέρνηση το 2018
Στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί το 2018 να αντιμετωπίσει η νέα γερμανική κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
«Θα πρέπει να είμαστε δεκτικοί σε νέες ευκαιρίες και καινοτομίες», δηλώνει η καγκελάριος A. Merkel, «αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει με τόλμη το μέλλον», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του SPD,  Μ. Shulz, σημειώνει το δημοσίευμα και θέτει το ερώτημα «ποιες όμως είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή;»
Προτεραιότητα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αποτελεί σίγουρα η ΕΕ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έχουν περάσει μήνες από την ομιλία του Ε. Macron στην Σορβόννη με τις προτάσεις του γάλλου προέδρου για το μέλλον της Ένωσης και τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί  απαραίτητες, ενώ η γερμανική απάντηση καθυστερεί. Για παράδειγμα το Βερολίνο δεν έχει πάρει επίσημα θέση στην πρόταση Macron για ένα μόνιμο υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης ή για τη δημιουργία ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων,  με παρατηρητές να ανησυχούν ότι χωρίς μια κοινή γαλλογερμανική μεταρρυθμιστική στρατηγική το πολιτικό βάρος της ΕΕ μειώνεται απέναντι σε Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ.
Ακόμη, η πίεση στην ΕΕ αυξάνεται και λόγω του Brexit, καθώς στα τέλη Μαρτίου 2019 η Βρετανία προτίθεται να εγκαταλείψει την ΕΕ και ακόμη κι αν η επικύρωση της απαραίτητης συμφωνίας προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος, για την ολοκλήρωση θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε μήνες.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να έχει υπογραφεί το αργότερο τον Οκτώβριο του 2018.

Το Βερολίνο χωρίς ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό – Αποφάσεις για τα εργασιακά

Ούτε τη νέα χρονιά η Γερμανία για το προσφυγικό δεν θα μπορέσει να βασιστεί στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, πριν δύο χρόνια οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στην κατανομή 160.000 προσφύγων, αλλά από τότε ελάχιστα έχουν γίνει πράξη και έτσι, η ενσωμάτωση των προσφύγων παραμένει και το 2018 στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στο Βερολίνο.
Επιπλέον, καθοριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και σε ζητήματα που αφορούν τη γερμανική αγορά εργασίας.
Η Deutsche Welle υπενθυμίζει ότι η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες έχει ήδη ταχθεί υπέρ πιο χαλαρών κανόνων στην προστασία των εργαζομένων, τουλάχιστον για την δοκιμαστική περίοδο για να γίνει εφικτή η εργασία και από το σπίτι (Home Office).
Όποιος βγάζει λίγα χρήματα, πληρώνει χαμηλότερες εισφορές στα ταμεία και συνεπώς, θα πάρει μικρότερη σύνταξη.
Με το ζήτημα πάντως όλα τα κόμματα προτίθενται να ασχοληθούν για να δοθούν λύσεις, με τους Συντηρητικούς να ξεκινούν με τη σύσταση μιας επιτροπής που θα εξετάσει τις διαστάσεις του προβλήματος.
Στο μέτωπο της Παιδείας, η Deutsche Welle σημειώνει πως οι όποιες δημόσιες δαπάνες δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις αυξανόμενες ανάγκες για διδακτικό προσωπικό, ολοήμερα σχολεία, τα βοηθήματα παιδιών από φτωχότερες οικογένειες.
Ας μην ξεχνάμε ότι στη Γερμανία η παιδεία βρίσκεται στην αρμοδιότητα των ομόσπονδων κρατιδίων, προσθέτει η Deutsche Welle και συμπληρώνει ότι οι φωνές των πολιτικών που ζητούν ένα ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ζητήματα παιδείας ιδίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση, γίνονται ολοένα και δυνατότερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης