Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η αντιπολίτευση στην Ονδούρα ζήτησε και επίσημα να ακυρωθούν οι πρόσφατες εκλογές

Reuters: Η αντιπολίτευση στην Ονδούρα ζήτησε και επίσημα να ακυρωθούν οι πρόσφατες εκλογές
Aίτημα να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών υπέβαλαν τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ονδούρα
Tα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ονδούρα υπέβαλαν και επίσημα αίτημα να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, βαθαίνοντας την πολιτική κρίση στη φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ψηφοφορία της 26ης Νοεμβρίου σημαδεύτηκε από κατηγορίες για εκλογική απάτη και από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που οδήγησαν σε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος της Ονδούρας, αλλά και σε διεθνή ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Salvador Nasralla που υπολείπεται 1,6% του συντηρητικού προέδρου Juan Orlando Hernadez, έφτασε στο εκλογικό δικαστήριο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 8/12 προς Σάββατο 9/12, οπότε και έληγε η προθεσμία για να υποβληθεί αίτημα ακύρωσης των εκλογών.
Εκεί υποστήριξε ότι το κόμμα του ζητάει να ακυρωθεί το αποτέλεσμα, εξαιτίας της σκανδαλώδους απάτης που έγινε.
Νωρίτερα ο επικεφαλής του τρίτου κόμματος (Φιλελεύθεροι) Octavio Pineda παρουσίασε ένα παρόμοιο έγγραφο, λέγοντας ότι η ψηφοφορία πρέπει να ακυρωθεί, καθώς παραβιάστηκαν οι νόμοι του συντάγματος.
"Έγιναν παραβιάσεις από τη στιγμή που επιτράπηκε στον πρόεδρο της δημοκρατίας να συμμετάσχει στις εκλογές, ενώ βάσει συντάγματος δεν είχε αυτό το δικαίωμα" ανέφερε ο Pineda.
Ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματος Luis Zelaya επανειλημμένα έχει πει ότι ο Nasralla κέρδισε τις εκλογές.
Ο Hernadez έβαλε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, μετά από μία δικαστική απόφαση του 2015 που επέτρεψε κάτι τέτοιο, διχάζοντας τα 9 εκ. των κατοίκων της χώρας με τις μεγάλες εξαγωγές καφέ.
Η ψηφοφορία διεξήχθη και με προβλήματα, καθώς πολλά εκλογικά κέντρα έκλεισαν.
Η εκλογική επιτροπή έδινε πρώτο τον Nasralla με τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, αλλά στη συνέχεια δεν προχώρησε σε καμία ενημέρωση για τις επόμενες 36 ώρες.
Όταν τα αποτελέσματα άρχισαν να ανακοινώνονται ξανά, το προβάδισμα του Nasralla άρχισε να μειώνεται, προκαλώντας γενική κατακραυγή.
Την Πέμπτη 7/12 ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων από 4.753 κάλπες, οι οποίες παρελήφθησαν μετά τη διακοπή των 36 ωρών.
Η αντιπολίτευση ζητάει πλέον την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων και από τις 18 χιλιάδες κάλπες και την επανάληψη των εκλογών αν διαπιστωθούν παρατυπίες, ενώ δεν αναγνωρίζει πλέον το εκλογικό δικαστήριο της Ονδούρας, που θα πρέπει να αποφανθεί επί όλων αυτών μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης