Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΔΝΤ): Η διαφθορά απορρυθμίζει οικονομίες και κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο

Lagarde (ΔΝΤ): Η διαφθορά απορρυθμίζει οικονομίες και κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο
Οι κυβερνήσεις οφείλουν να πατάξουν τη διαφθορά, τονίζει η Lagarde
Άρθρο της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, για την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς, δημοσιεύεται στο blog του Ταμείου, υπό τον τίτλο «Η Διαταραχή της Διαφθοράς» («Corruption Destruction»).
Στο άρθρο της η κα Lagarde τονίζει την άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, η οποία, πέραν όλων των άλλων μπορεί να απορυθμίσει κράτη, κοινωνίες και φυσικά οικονομίες και να εμποδίσει την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ: «Γιατί το ΔΝΤ ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τη διαφθορά;
Ο λόγος είναι απλός.
Δουλειά του ΔΝΤ είναι η προστασίας της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας και η προώθηση ισχυρής, βιώσιμης και ισορροπημένης οικονομικής ανάπτυξης.
Και αυτό καθίσταται δύσκολο αν όχι αδύνατον να επιτευχθεί εάν υπάρχει ενισχυμένη και ενορχηστρωμένη διαφθορά.

Γιατί είναι σημαντική η καταπολέμηση

Εκ των πραγμάτων η διαφθορά επηρεάζει τη δυνατότητα μίας κυβέρνησης να λειτουργήσει.
Υποσκάπτει την ικανότητα συγκέντρωσης των απαραίτητων εσόδων, υπό την έννοια ότι μία κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί να κάνει «χάρες» και να προτιμήσει projects τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα έναντι άλλων που παράγουν οικονομική και κοινωνική αξία.
Αυτό είναι κάτι άσχημο για την ανάπτυξη και για τις οικονομικές ευκαιρίες.
Είναι άσχημο για τη δικαιοσύνη και την ίση αντιμετώπιση, καθώς οι φτωχοί είναι αυτοί που χάνουν τα περισσότερα, καθώς μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες και επενδύσεις σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.
Είναι, επίσης, άσχημο για την οικονομική σταθερότητα, καθώς ο τοξικός συνδυασμός χαμηλών εσόδων και μη απαραίτητων δαπανών οδηγεί εκτός ελέγχου τα ελλείμματα.
Γενικότερα η διευρυμένη διαφθορά μπορεί να αποδυναμώσει τα θεμέλια μίας υγιούς οικονομίας καθώς υπονομεύει τις κοινωνικές νόρμες και τις αστικές αξίες.
Όταν οι πλούσιοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους, όλο το φορολογικό σύστημα χάνει την αξιοπιστία του.
Όταν το να κλέβεις επιβραβεύεται και όταν όλα δείχνουν ότι οι ελίτ παίζουν βάσει άλλων κανόνων, η εμπιστοσύνη γίνεται κυνισμός και η κοινωνική συνοχή θρυμματίζεται.
Στις χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και συγκρούσεις.
Με απλά λόγια: εάν τα θεμέλια του σπιτιού σας «σαπίζουν» - μία ακόμη λέξη για να περιγράψεις τη διαφθορά – τότε πώς μπορείτε να χτίσετε μία ισχυρή και βιώσιμη οικονομία;
Δεν μπορείτε.
Όλα αυτά είναι ακόμη πιο απογοητευτικά για τους νέους.
Όταν η διαφθορά έχει γερές ρίζες, πολύ νέοι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν έχουν προοπτικές, κανέναν σκοπό, καμία δυνατότητα να συμμετέχουν, να αφήσουν το στίγμα τους, να ανθίσουν, να συμβάλουν στην κοινωνία.
Χάνουν το κίνητρο να εκπαιδευτούν, καθώς γνωρίζουν ότι το να προχωρήσουν είναι θέμα διασυνδέσεων και όχι ικανότητας.
Απογοητεύονται, δεν συμμετέχουν, απομονώνονται.
Χάνουν την ελπίδα.
Έως ένα βαθμό η διαφθορά μπορεί να καταστρέψει την ψυχή.
Ως εκ τούτου δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι η έλλειψη εκτεταμένης διαφθοράς είναι ένας από τους βασικούς λόγους της ύπαρξης καλύτερης ποιότητας ζωής σε κάποιες χώρες.
Επίσης δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι βασικό θέμα στην επίτευξη Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs).
Αποτελεί τη βάσει του 16ου από τα SDGs, καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να: «Προωθήσει ειρηνικά και ήρεμα τις κοινωνίες προς μία βιώσιμη ανάπτυξη, να προσφέρει πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους και να κτίσει αποτελεσματικούς και υπό έλεγχο θεσμούς σε όλα τα επίπεδα».
Ο Στόχος 16 περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους που σχετίζονται με τη μείωση της διαφθοράς, του χρηματισμού και των παράνομων χρηματικών ροών.
Επιπρόσθετα η επίτευξη όλων των άλλων στόχων εξαρτάται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την πάταξη του καρκινώματος της διαφθοράς.
Θα το ξαναπώ: Δεν μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι πάνω σε σάπια θεμέλια.
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι πολύ σημαντική σήμερα.
Σκέφτομαι τη διάχυτη φοροδιαφυγή, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
Δημιουργεί σκεπτικισμό σε ορισμένους έναντι των παραδοσιακών θεσμών, οι οποίοι ωφελούν τους «δικούς» τους και τις ελίτ.
Σκέφτομαι την ανάγκη να θέσουμε προτεραιότητες σε προκλήσεις όπως η αβεβαιότητα για την εύρεση εργασίας, η αύξηση της ανισότητας και η δημιουργία ενός στρεσογόνου περιβάλλοντος.

Ο ρόλος του Ταμείου

Πώς μπορεί να βοηθήσει το ΔΝΤ;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν τω μέσω μίας μεγάλης αναθεώρησης της πολιτικής μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Στόχος να κάνουμε την πολιτική μας πιο αποτελεσματική στο τρέχον παγκόσμιο περιβάλλον.
Δεν μπορώ να ασκήσω κριτική σε μία αναθεώρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αλλά ορισμένα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Πρώτον, αν και το ΔΝΤ έχει μία πολιτική αντιμετώπισης της διαφθοράς, από το 1997, αυτή η πολιτική θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο επιθετικά και επισταμένα και να στηριχθεί σε ορθές συμβουλές πολιτικής δράσης.
Η διαφθορά μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα τόσο σε πλούσιες όσο και σε φτωχές χώρες, τόσο σε μεγάλος όσο και σε μικρές πόλεις, τόσο σε σταθερές όσο και σε ασταθείς χώρες.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ανάπτυξη, την μακροοικονομική σταθερότητα και θα πρέπει να αναλύσουμε τα πάντα προσεκτικά και να συζητήσουμε με τις κυβερνήσεις τις πολιτικές.
Δεύτερον θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η διαφθορά είναι μία αμφίδρομη δράση.
Για κάθε δωροδοκία που δίνεται, υπάρχει μία δωροδοκία που γίνεται δεκτή.
Θα πρέπει – όπως λέει και η φράση – να «ακολουθήσουμε το χρήμα».
Αυτό σημαίνει να αντιμετωπίσουμε θέματα ατιμωρησίας και παρανομίας στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών, οι οποίες μπορεί να δωροδοκούν αξιωματούχους άλλων κρατών.
Το ΔΝΤ θα πρέπει να ασχοληθεί με τα μέλη του όπου πολίτες και εταιρείες εμπλέκονται, συχνά, σε υποθέσεις διαφθοράς και των οποίων οι θεσμοί στηρίζουν διαδικασίες ξεπλύματος χρήματος από φοροδιαφυγή, απάτη και διαφθορά.
Πρόκειται για ένα από τα ελαττώματα της παγκοσμιοποίησης και πρέπει να ρίξουμε φως σε αυτό.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιοπιστία της παγκοσμιοποίησης, για την οποία είμαι πεπεισμένη ότι μπορεί να στηρίξει όλους μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης