Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι εκδόσεις πολυετών ομολόγων θα συνεχιστούν και το 2018 - Το δώρο για τη Ελλάδα

Reuters: Οι εκδόσεις πολυετών ομολόγων θα συνεχιστούν και το  2018 - Το δώρο για τη Ελλάδα
Η δυνατότητα πώλησης ομολόγων μακρύτερης ωρίμανσης έχει ωφελήσει το σύνολο της ευρωζώνης, ακόμα και την Ελλάδα
Οι χώρες της ευρωζώνης σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την μεγάλη ζήτηση για ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας κρατικά ομόλογα μέσω, εκδίδοντας περισσότερα τέτοια ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2018.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η αύξηση της έκδοσης ομολόγων με μεγαλύτερης διάρκειας έχει ωθήσει τη μέση διάρκεια των ομολόγων σε παγκόσμια κλίμακα στα 9,8 χρόνια.
Αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια στροφή για την αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου η μέση διάρκεια ωρίμανσης του δείκτη παγκόσμιων κρατικών ομολόγων της JP Morgan διαμορφώθηκε σε 8,5 έτη το 2011 και σε χαμηλό επίπεδο 6,8 ετών το 1996.
«Τραπεζίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πωλήσουν ομόλογα διάρκειας 50 ετών και περισσότερο το 2018, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τέτοια ομόλογα θα είναι μη-δημοφιλή ή ακόμα και επικίνδυνα καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο περιορίζουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που επέβαλαν μετά την κρίση» μεταδίδει το Reuters.

Δώρο για την Ελλάδα

Παράλληλα το Reuters σχολιάζει ότι «η δυνατότητα για έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας έχει ωφελήσει όλη την ευρωζώνη, ακόμα και τη μόνη χώρα που είχε αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων για αρκετά χρόνια έως τον Ιούλιο, την Ελλάδα».
Ο ESM, το fund μέσω του οποίου υλοποιήθηκε το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, εκμεταλλεύθηκε τις συνθήκες της αγοράς για να εκδώσει ομόλογα μεγάλης διάρκειας ως μέρος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη χώρα.
«Αυξήσαμε το σχέδιο χρηματοδότησης τον Ιούνιο φέτος διότι η αγορά ''ήθελε'' την έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας περισσότερο από ό,τι περιμέναμε» είπε ο Siegfried Ruhl του ESM και πρόσθεσε «τα μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση της επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης