Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σφραγίζονται 7.222 λογαριασμοί καταθέσεων φορέων του Δημοσίου που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος

Σφραγίζονται 7.222 λογαριασμοί καταθέσεων φορέων του Δημοσίου που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος
Σφραγίζονται 7.222 λογαριασμοί καταθέσεων φορέων του Δημοσίου που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος
Στο κλείσιμο 7.222 ( σ.σ. καλά διαβάσατε …!)  λογαριασμών φορέων της κεντρικής διοίκησης που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος προχωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «bankingnews»  πρόκειται για λογαριασμούς δημόσιων φορέων για τους περισσότερους από τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει το λόγο για τον οποίο ανοίχτηκαν λόγω των χρόνων που έχουν περάσει με αποτέλεσμα να βρίσκονται  σε αδράνεια τα τελευταία 20 χρόνια.
Ως εκ τούτου τα κεφάλαια από τις αδρανείς καταθέσεις με το νόμο που θεσπίστηκε το 2013 πιστώνονται σε ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εκατοντάδες από αυτούς τους λογαριασμούς για τους οποίους δεν είχε καταγραφεί καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους  - φορείς της κυβέρνησης για χρονικό διάστημα 20 ετών τα υπόλοιπα τους ήταν μηδενικά.
Σε  κάποιους άλλους βρέθηκαν κεφάλαια ,όχι όμως τόσα όσα περίμεναν στο Γενικό Λογιστήριο για να μπορέσουν να κάνουν την διαφορά στον κεντρικό βιβλιάριο του Δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την εγκύκλιο Χουλιαράκη το κλείσιμο των λογαριασμών και η μεταφορά των ποσών έπρεπε να γίνει όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου διαχειριστικού κόστους αλλά για τον εξορθολογισμό και την καλύτερη διαχείριση των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου.
Βέβαια ανάμεσα σε αυτούς που δόθηκε εντολή να κλείσουν ήταν και λογαριασμοί οι οποίοι είχαν ημερομηνία τελευταίας κίνησης λίγο μετά την πενταετία και δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκαν.
Οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς που κλείνουν ανήκουν σε διευθύνσεις και φορείς του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγίου, του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Υγείας και τέλος του υπουργείου Πολιτισμού.
Βέβαια το υπουργείο Οικονομικών δεν «στεγνώνει» μόνο τους αδρανείς λογαριασμούς φορέων του Δημοσίου αλλά και αυτούς των ασφαλιστικών εταιριών ή φυσικών προσώπων που βρίσκονται στα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα και επίσης δε παρουσιάζουν καμία κίνηση συναλλαγής την τελευταία 20ετία.

Μόνο από τα υπόλοιπα των ασφαλιστικών εταιριών τα διαθέσιμα του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 638.539 ευρώ και συγκεκριμένα:

·         321.734 ευρώ από τις αδρανείς καταθέσεις της Αγροτικής Ασφαλιστικής

·         263.327 ευρώ από την GENERALI HELLAS Ασφαλιστική

·         46.087 ευρώ από την GROUPANA ΦΟΙΝΙΞ Ασφαλιστική

·         4.045 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Πίστη

·         2.152 ευρώ από την GREDIT AGRICOLE Ανώνυμη Ασφαλιστική

·         1.192 ευρώ από την ERGO Ανώνυμη Ασφαλιστική

Από τους αδρανείς λογαριασμούς ιδιωτών υπέρ δημοσίου «δεσμεύτηκαν» 75.000 ευρώ και συγκεκριμένα:

·         73.839 ευρώ στην ALPHA

·         1.152 ευρώ στην Eurobank – ERGASIAS

 Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης