Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euronews: Η επίσκεψη του Erdogan στην Ελλάδα θεωρείται ιστορική από την Αθήνα

tags :
Euronews: Η επίσκεψη του Erdogan στην Ελλάδα θεωρείται ιστορική από την Αθήνα
Για πρώτη φορά σε 65 χρόνια, ένας Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα
Στην αυριανή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στην Ελλάδα, αναφέρεται το πρακτορείο Euronews.
Για πρώτη φορά σε 65 χρόνια, ένας Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα εν μέσω ελπίδων για μία σημαντική εξέλιξη στο Κυπριακό.
Πολλά διακυβεύονται για την επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου προέδρου, ενός διήμερου ταξιδιού που αρχίζει την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2017.
Η τελευταία επίσκεψη του Erdogan στην Ελλάδα ήταν ως πρωθυπουργός, το 2010.
Θεωρείται ιστορική και μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο στην Κύπρο, ένα βασικό διμερές ζήτημα για τα μέλη του ΝΑΤΟ, που μερικές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πλησιάσει σε σύγκρουση.
"Η επέκταση των διαύλων επικοινωνίας, η ανάπτυξη θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών σε μια εποχή που όπως βλέπετε, υπάρχουν δυσκολίες, είναι τα ζητήματα που μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες.
Ο διάλογος και η διπλωματία φέρνουν πάντοτε αποτελέσματα", υποστηρίζει ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννης Αμανατίδης.
Ο Erdogan αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τη Θράκη στη βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει τουρκική μειονότητα.
Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διαφωνίες σε άλλα ζητήματα, από εδαφικές διαμάχες μέχρι μεταναστευτικές πολιτικές.
"Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ώστε μέσω αυτού του διαλόγου να δούμε αν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, για να ξεκινήσει νέα διάσκεψη για την Κύπρο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.
Τον περασμένο Ιούλιο οι συνομιλίες για επανένωση της διχοτομημένης Κύπρου στο Crans Montana στην Ελβετία, κατέρρευσαν μετά από μεγάλη διάσταση απόψεων.
Η Τουρκία θέλει επίσης οκτώ στρατιώτες που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, να της παραδοθούν.
Το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας έχει εμποδίσει την έκδοσή τους.
Την Τρίτη, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε εννέα Τούρκους, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για αδικήματα σχετιζόμενα με την τρομοκρατία.
Κατηγορούνται για κατοχή όπλων και εκρηκτικών και για συνεργία με μαχητική οργάνωση, υπεύθυνη για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Τουρκία.
Έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.
Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα διήρκεσαν επτά μήνες.
Η Αθήνα και η Άγκυρα μιλάνε για ένα ιστορικό γεγονός, επειδή ο Recep Tayyip Erdogan είναι ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα εδώ και 65 χρόνια.
Τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοιχτά, καθώς πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συζητήσουμε και να επιλύσουμε πιθανά προβλήματα", αναφέρει το Euronews.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης