Τελευταία Νέα
Διεθνή

Anadolu: Στόχος της επίσκεψης Erdogan η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα

Anadolu: Στόχος της επίσκεψης Erdogan η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα
Η γραφειοκρατία πρόβλημα για τις τουρκικές επενδύσεις
Στην επίσημη διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, αναφέρεται δημοσίευμα του Πρακτορείου Ανατολή (Anadolu Agency).
Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι απόψεις που εκφράζει ο επικεφαλής του Ελληνό-Τουρκικού Επιμελητηρίου, Tevfik Bilgen.
«Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν μέσω της μείωσης ή της κατάργησης των γραφειοκρατικών εμποδίων», υποστηρίζει ο Bilgen.
Ο Erdogan πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.
Οι διμερείς σχέσεις και τοπικά ζητήματα θα συζητηθούν κατά τη διήμερη επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Bilgen αντιμετώπιζε ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι επενδυτές στην Ελλάδα σταδιακά μειώνονται.
«Αυτά τα προβλήματα δεν επηρεάζουν μόνο τους Τούρκους επενδυτές, αλλά και τους Ευρωπαίους επενδυτές», υποστηρίζει.
Προσθέτει ακόμη ότι οι επιχειρηματίες από τις δύο χώρες θα πρέπει να έχουν συχνότερες επαφές προκειμένου να ανακαλύψουν περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία (TurkSat) η αξία του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υποχώρησε 47% στα 2,6 δισ. δολάρια το 2016, από 4,9 δισ. δολάρια που ήταν το 2012.
Στο ίδιο διάστημα οι τουρκικές εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 1,8% στα 1,4 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα υποχώρησαν 66,5% στα 1,2 δισ. δολάρια.
Η τουρκική αγορά είναι η τέταρτη μεγαλύτερη για τις ελληνικές εξαγωγές και η 12η για εισαγωγές.
Ο Bilgen υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τη βιομηχανική της παραγωγή.
Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική οικονομία βασίζεται κυρίως στον κλάδο υπηρεσιών –με μερίδιο 79,4% - με τους τομείς βιομηχανίας και γεωργίας να αντιστοιχούν στο 18,7% και το 1,9%.
Ο Bilgen ευελπιστεί ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της γραφειοκρατίας, θα λυθούν από τη στιγμή που είναι «οικονομικά σημαντικό και για τις δύο χώρες να συμβεί αυτό».
«Οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να συνεισφέρουν μέσω των επιχειρηματικών συνεδρίων, συναντήσεων και αμοιβαίων επισκέψεων», προσθέτει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης