Τσίπρας: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα όσοι είναι πίσω από την απόπειρα του τουρκικού πραξικοπήματος

Τσίπρας: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα όσοι είναι πίσω από την απόπειρα του τουρκικού πραξικοπήματος
O Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή»
«Ως ευκαιρία» για περαιτέρω βήματα όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan στην Αθήνα.
«Η πρώτη τουρκική προεδρική επίσκεψη δεκαετιών είναι ευκαιρία για μεγάλα βήματα μπροστά» δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
«Αντιμετωπίσαμε προκλήσεις και δύσκολες στιγμές στις σχέσεις μας.
Αλλά θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από την αυξανόμενη υποστήριξη που οι λαοί μας δείχνουν ο ένας στον άλλο σε δύσκολες στιγμές.
Σε καιρούς φυσικών καταστροφών, της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τρομοκρατικών επιθέσεων ή της ειδεχθούς απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Πιστεύω ότι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από τόσες δεκαετίες αποτελεί ευκαιρία να κάνουμε τολμηρά βήματα προς τα εμπρός» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να αναφέρθηκε και στο θέμα των Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «οι άνθρωποι που είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».
Ειδικότερα αναφερόμενος στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.
Είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και οι αποφάσεις της επί συγκεκριμένων περιπτώσεων είναι, ασφαλώς, απολύτως σεβαστές.
Από αυτή την αφετηρία, η θέση μου ήταν πάντοτε απολύτως σαφής, ότι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας σε ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης».

H συμφωνία για το προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία πρωτοβουλία, ιδιαίτερα μετά το μονομερές κλείσιμο της βαλκανικής οδού στα βόρεια σύνορά μας.
«Η Τουρκία έχει επιδείξει προσήλωση στην εφαρμογή της και στη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.
Ωστόσο, η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένει δύσκολη.
Θα συζητήσω την εφαρμογή της με τον Πρόεδρο Erdogan και με ηγέτες της ΕΕ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Χρειαζόμαστε ένα αλληλέγγυο σύστημα διαχείρισης προσφυγικών ροών, που εδραιώνει ένα μηχανισμό επιστροφών και επανεγκατάστασης, και παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στην προμετωπίδα αυτής της πρόκλησης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι τουρκικές επενδύσεις

Τέλος, σε ερώτηση για τουρκικές επενδύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, ολοκληρώνοντας το οικονομικό πρόγραμμα το καλοκαίρι και μπαίνοντας σε μια νέα φάση ανάπτυξης.
Έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό επιτυχημένων επενδυτικών πρότζεκτ που πραγματοποιούνται, και έχω συστήσει μια task force υπό την εποπτεία μου για την υποστήριξη ξένων επενδύσεων, ήδη αρκετοί Τούρκοι επενδυτές εξετάζουν τις δυνατότητες που ανοίγονται στα πεδία των ακινήτων, της ναυτιλίας, του τουρισμού, των υποδομών και της ενέργειας.
Θα συζητήσουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις με τον πρόεδρο Erdogan, ιδιαίτερα ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, και ενδεχομένως ενός κοινού επιχειρηματικού φόρουμ».
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δυο χώρες έχουν μπροστά τους μια σειρά από σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορικών δικτύων, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Για τον αγωγό TAP-TANAP, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι προχωράει γρήγορα και υπογραμμίζει έργα φυσικού αερίου τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.
«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, να επανεκκινήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης και να εργαστούμε πάνω σε μελλοντικά έργα μεταφορών και διασύνδεσης» δηλώνει ο πρωθυπουργός.
Πάντως ο Αλέξης Τσίιπρας στέλνει μήνυμα για αμοιβαίο σεβασμό τοσο στο διεθνές δίκαιο καθώς και πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης».

Οι τουρκικές παραβιάσεις και η Κύπρος

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια «είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις διερευνητικές επαφές» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπογραμμίζει την ανάγκη υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με στόχο την επιτυχή κατάληξη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS