Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα – Προχωρά χωρίς καθυστερήσεις η έξοδος από το μνημόνιο

Χαρίτσης: Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα – Προχωρά χωρίς καθυστερήσεις η έξοδος από το μνημόνιο
Αναγκαίο να μετατρέψουμε τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών σε πραγματική, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη είπε ο κ.Χαρίτσης
Την θέση πως η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και ότι προχωρά χωρίς καθυστερήσεις η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο διατύπωσε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης.
«Πλέον σε κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή - και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό - είναι απολύτως προφανές ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα.
Χωρίς καθυστερήσεις προχώρησε, προχωρά η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η πορεία της υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2018.
Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια είχαμε τρία συνεχόμενα χρόνια με θετικό πρόσημο ανάπτυξης.
Αυτό δείχνει και μία διατηρησιμότητα σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία, ενώ τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πλέον σε επίπεδο αποδόσεων, που είχαμε να δούμε εδώ και μία δεκαετία» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm ο κ.Χαρίτσης.
«Αυτά είναι και η καλύτερη απάντηση σε ένα περιβάλλον καταστροφολογίας, που καλλιεργείται από κάποιους κύκλους και το οποίο τελικά διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.
Πλέον πιο ουσιαστικό και σημαντικό είναι το πώς αυτά τα οφέλη, η βελτίωση της εικόνας της οικονομίας θα περάσουν στους Έλληνες πολίτες, στην πραγματική οικονομία».
Η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η μακροοικονομική βελτίωση αποτελούν την αναγκαία συνθήκη, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε μετά για το κοινωνικό αποτύπωμα, που πρέπει να έχει όλη αυτή η αναπτυξιακή πορεία.
Το βασικό ζητούμενο είναι να συζητήσουμε το πώς δεν θα επιστρέψουμε σε μία κατάσταση, που υπήρχε στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία μέχρι και το 2009-10, καθώς δεν μας ενδιαφέρει η επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση με όρους παραγωγικού μοντέλου, με όρους κοινωνικού κράτους [...]
Αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη είναι μία ανοιχτή συζήτηση με την ελληνική κοινωνία για το πώς θα μετατρέψουμε αυτή τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών σε ουσιαστική, πραγματική, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη σε επίπεδο κοινωνίας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων ο αν. υπουργός τόνισε ότι «χρειάζεται να πέσουν κεφάλαια στην αγορά, αλλά πρέπει να πέσουν με στοχευμένο τρόπο» εξηγώντας ότι «δεν μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο του παρελθόντος, όπου ο μόνος στόχος ήταν η απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, χωρίς όμως να παράγουν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία».
«Βεβαίως πρέπει να απορροφήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους που έχουμε και γι' αυτό έχουμε κάνει και μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία αναγνωρίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο - η Ελλάδα είναι 1η στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων και το 2015 και το 2016, ενώ και το 2017 παραμένει στην κορυφή της ΕΕ», είπε ο κ.Χαρίτσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης