Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Νοέμβριο 2017 - Στις 57,5 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Νοέμβριο 2017 - Στις 57,5 μονάδες ο PMI
Η παραγωγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αυξήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων έξι ετών
Περαιτέρω άνοδο κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (5/12) στοιχεία της Markit, καθώς σημειώθηκε άνοδος και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της ενιαίας νομισματικής ζώνης.
Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 57,5 μονάδες, έναντι 56 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών., την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις παρέμειναν σε συνθήκες ανάπτυξης για 53ο συνεχόμενο μήνα.
Καθοριστικό ρόλο για την άνοδο του κλάδου διαδραμάτισε ο μεταποιητικός κλάδος, με την παραγωγή να ενισχύεται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά ετών, την ίδια στιγμή που ο κλάδος υπηρεσιών κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες ανόδους από το 2011.
Μάλιστα, η άνοδος ήτα ακόμα μεταγύτερη στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, με το επιχειρηματικό κλίμα στη Γαλλία να σκαρφαλώνει σε υψηλά 78 μηνών, καθώς ο PMI διαμορφώθηκε στις 60,3 μονάδων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση στον κλάδο υπηρεσιών της Γαλλίας βοήθησε στην άνοδο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 16 ετών, με τον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Σε ότι αφορά την Ιρλανδία, αυτή βρέθηκε στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, με τον σύνθετο PMI να διαμορφώνεται στις 57,7 μονάδες, γεγονός που συνιστά υψηλό τριών μηνών, ενώ ο PMI της Γερμανίας σκαρφάλωσε στις 57,3 μονάδες, αποτυγχάνοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
«Η Ευρωζώνη απόλαυσε έναν δυναμικό Νοέμβριο, θέτοντας βάσεις για ένα φανταστικό τέλος του έτους», σημείωσε ο διευθυντής της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «ο PMI σηματοδότησε ταχύτερη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και ισχυρότερη άνοδο σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία».
«Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ισπανία παρέμεινε επίσης σημαντικά ανθεκτικό ενόψει της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, να και βρίσκεται καθοδόν για το πιο ασθενές τρίμηνο του έτους», καταλήγει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης