Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο – Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία

Τζανακόπουλος: Κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο – Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία.
Σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο 104,9 FM και αναφερόμενος στο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «αυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς κανέναν επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο».
«Το συμπέρασμα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και πως επομένως ανοίγει ο δρόμος επί της ουσίας για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς για την γ' αξιολόγηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι υπήρξαν κέρδη για την ελληνική πλευρά, όπως για παράδειγμα η αύξηση κατά περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις χηρείας και για τα προνόμια των εργαζομένων αλλά και σημεία, που όπως είπε,«δεν θα επέλεγε η κυβέρνηση εφόσον βρισκόταν εκτός καθεστώτος επιτροπείας».
Για το θέμα της ΔΕΗ ο κ.Τζανακόπουλος είπε πως η συμφωνία, όπως την περιέγραψε και ο κ. Σταθάκης, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφέροντας ότι δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα μνημονίου η διαδικασία για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων, αλλά υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, καθώς υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Είναι ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο νομικά και πολιτικά, αλλά νομίζω ότι πήραμε το καλύτερο δυνατό, με δεδομένες τις συνθήκες» είπε ο κ.Τζανακόπουλος
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ σε νησιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «τεχνικά και τυπικά δεν ανήκει στο SLA, θα υπάρχει μια συζήτηση που τρέχει με τους θεσμούς, δεν θέλω να προεξοφλήσω την εξέλιξή της».
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι έως τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της γ' αξιολόγησης και από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το μεταμνημονιακό καθεστώς, τους όρους εξόδου της Ελλάδας.
«Η έξοδος αυτή είναι πιο κοντά από ποτέ, έχουν υπάρξει ήδη δύο έξοδοι στις αγορές που έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία τους επόμενους μήνες, το έδαφος θα προετοιμαστεί, θα είμαστε εκτός μνημονίων τον Σεπτέμβριο του 2018» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του ότι όταν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, θα αρχίσει το τέταρτο.
«Με έχει μπερδέψει.
Χαρακτήρισε "4ο μνημόνιο" την πρώτη αξιολόγηση, τη δεύτερη, τώρα χαρακτηρίζει 4ο μνημόνιο την περίοδο μετά το πρόγραμμα.
Το μοναδικό 4ο μνημόνιο που υπάρχει, είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη που έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί για αυτά τα ζητήματα, λέγοντας ότι θα πρέπει να δώσει στους δανειστές μεταρρυθμίσεις για να πάρει τη ρύθμιση του χρέους.
Εννοεί απολύσεις, μειώσεις μισθών, έναν νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων, περικοπές στο κοινωνικό κράτος.
Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη ανεξαρτήτως δανειστών» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «προβολές κάνει ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλά για τέταρτα μνημόνια, αλλά ευτυχώς δεν θα κληθεί ποτέ να τα εφαρμόσει».
Σε ερώτηση για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα βάλει τη Ντόρα Μπακογιάννη στην κυβέρνηση του, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «είναι σε κρίση αυτοσαρκασμού ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες».
«Να κάνω εγώ σχόλια για το πώς ο κ. Μητσοτάκης δομεί τη φανταστική του κυβέρνηση;
Αν ο κ. Μητσοτάκης νιώθει ότι η κα. Μπακογιάννη είναι βαρίδι, αυτό είναι δικαίωμα του» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης