Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Με νέα Ιντιφάντα απειλεί η Χαμάς εάν αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ

AFP: Με νέα Ιντιφάντα απειλεί η Χαμάς εάν αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ
Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να γίνει η ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του δικούς τους κράτους
Νέο κύκλο αίματος θα προκαλέσει σε Ισραήλ και Παλαιστίνη το ενδεχόμενο αναγνώρισης από πλευράς ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως την επίσημη πρωτεύουσα του Ισραήλ καθώς οι Παλαιστίνιοι θέλουν η ανατολική Ιερή Πόλη να γίνει η πρωτεύουσα του κράτους τους.
Οπως αναφέρει το Γαλλλικό Πρακτορείο (AFP) αυτό αναφέρει σε ανακοόινωσή της η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας οουσιαστικά λόγο για μια νέα «ιντιφάντα».
«Αυτή η σκευωρία δεν θα περάσει, προειδοποιούμε εναντίον κάθε τέτοιας απόφασης και καλούμε τον λαό μας να αναβιώσει την Ιντιφάντα σε περίπτωση που ληφθούν άδικες αποφάσεις όσον αφορά την Ιερουσαλήμ», τόνισε το ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του.
«Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει αραβική και παλαιστινιακή όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν» για την ιερή πόλη, πρόσθεσε η Χαμάς, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmut Abbas διεμήνυσε την Παρασκευή σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αναγνώριση από τους Αμερικανούς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα «κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ, όπως προέβλεπε ένας νόμος που είχε υιοθετήσει το Κογκρέσο το 1995 αλλά η εφαρμογή του εμποδίζεται κάθε έξι μήνες εδώ και δύο δεκαετίες από τον εκάστοτε πρόεδρο χάρη σε μια ειδική ρήτρα του.
Η επόμενη προθεσμία για αυτό είναι η Δευτέρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διαβεβαίωσε την Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο ότι καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει «πρόωρες» τις πληροφορίες κατά τις οποίες η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ.
Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση του ανατολικού της τμήματος, που είχε καταληφθεί το 1967 για το λόγο αυτό όλες οι ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης