Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην Ονδούρα, εξαιτίας ταραχών με έναν νεκρό μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές

Reuters: Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην Ονδούρα, εξαιτίας ταραχών με έναν νεκρό μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές
Υπάρχουν επίσης 20 τραυματίες, ενώ συνελήφθησαν 100 άτομα για λεηλασίες και η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία
Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία την Παρασκευή (1/12) στην Ονδούρα και δόθηκαν περαιτέρω εξουσίες στον στρατό και την αστυνομία, μετά τις λεηλασίες και τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας των αμφιλεγόμενων εκλογών και είχαν ως συνέπεια τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πέντε μέρες μετά τις εκλογές δεν υπάρχει νικητής και μπορεί ο πρόεδρος Juan Orlando Hernadez να έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, αλλά πολλές ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί μπορεί να αλλάξουν το αποτέλεσμα.
Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε, άλλοι 20 τραυματίστηκαν και περίπου 100 συνελήφθησαν για λεηλασίες, μετά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλέψει στις εκλογές, χειραγωγώντας την καταμέτρηση των ψήφων.
Η διεθνής ανησυχία για την εκλογική κρίση στη φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει αυξηθεί, καθώς η Ονδούρα έτσι κι αλλιώς μαστίζεται από τις συμμορίες ναρκωτικών και έχει και το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο.
Παράλληλα από την Ονδούρα φεύγουν κατά κύματα οι μετανάστες προς τις ΗΠΑ, ενώ είναι και ο κύριος κόμβος για τη διακίνηση κοκαϊνης.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια θα ισχύει από τις 18:00 ως τις 6:00 για δέκα μέρες από την Παρασκευή 1/12 το βράδυ και όλες οι τοπικές αρχές θα πρέπει να διαβιβάζουν τις αρμοδιότητές τους στον στρατό και την αστυνομία, που από την πλευρά τους θα μεριμνούν για να μην υπάρχουν αποκλεισμοί δρόμων, γεφυρών και δημόσιων κτιρίων.
Κατά την καταμέτρηση των ψήφων ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Salvador Nasralla είχε αρχικά το προβάδισμα, αλλά στη συνέχεια τον πέρασε ο πρόεδρος Hernadez, με συνέπεια να ξεσπάσουν οι ταραχές.
Ένας από τους τέσσερις εισαγγελείς στο εκλογικό δικαστήριο εξέφρασε αμφιβολίες για την εγκυρότητα της καταμέτρησης των ψήφων.
Ο Nasralla υποστήριξε ότι προβοκάτορες της κυβέρνησης ξεκίνησαν τις λεηλασίες για να δικαιολογηθεί έτσι η επέμβαση του στρατού και η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Είπε ότι στόχος της είναι να διαδώσει τον πανικό και να προκαλέσει χάος.
Τόσο ο Hernadez, όσο και ο Nasralla δήλωσαν νικητές μετά τις εκλογές, ενώ ο δεύτερος στηρίζεται και από τον πρώην πρόεδρο Manuel Zelaya, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία με πραξικόπημα το 2009.
Οι επιχειρήσεις έκλεισαν νωρίς στην Ονδούρα υπό τον φόβο λεηλασιών ή, πανικοβλημένων καταναλωτών, που θα έσπευδαν να "σηκώσουν" τα ράφια, ενώ καπνός έβγαινε από καμένα λάστιχα και οδοφράγματα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας San Pedro Sula.
Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε σύμφωνα με την αστυνομία, που έκανε χρήση χημικών για να διαλύσει το πλήθος, ενώ τραυματίστηκαν και 12 στρατιώτες και αστυνομικοί.
Στην πρωτεύουσα Τεγουσιγκάλπα τραυματίστηκαν επίσης 10 πολίτες και πάνω από 100 συνελήφθησαν για λεηλασίες στην San Pedro Sula.
Πολλοί άνθρωποι έσπευσαν επίσης στα σουπερμάρκετ για προμήθειες, καθώς βασικοί δρόμοι έχουν κλείσει και πολίτες σχηματίζουν ουρές στα βενζινάδικα για να φουλάρουν τα αμάξια τους.
Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ονδούρα ήταν να ανακοινωθούν την Παρασκευή 1/12 στις 21:00, αλλά η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για την καταμέτρηση.
Τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν τον Nasralla να προηγείται με πέντε μονάδες και ενώ είχαν καταμετρηθεί οι μισές ψήφοι, αλλά μετά πήρε το προβάδισμα ο εκλεκτός των ΗΠΑ κεντροδεξιός Hernadez μέχρι να σταματήσει η καταμέτρηση τη Δευτέρα 27/11 και συνεχίστηκε την επομένη, προκαλώντας διαδηλώσεις.
Το δικαστήριο υποστήριξε ότι έγιναν παρατυπίες σε 1.031 κάλπες (στο 6%), όταν και σταμάτησε η καταμέτρηση με τον Hernadez να είναι μπροστά με 50 χιλιάδες ψήφους, δηλαδή, 1,5%.
Ο Nasralla ζήτησε από την πλευρά του επανακαταμέτρηση σε 18 επαρχίες της Ονδούρας και αρνήθηκε να αναγνωρίσει την καταμέτρηση του εκλογικού δικαστηρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης