Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «καυτά» σημεία των προτάσεων της Κομισιόν για τη «νέα Ευρωζώνη»

Τα «καυτά» σημεία των προτάσεων της Κομισιόν για τη «νέα Ευρωζώνη»
Ισχυρές αντιρρήσεις από Eurogroup αλλά και Γερμανία
Τις προτάσεις της για τη νέα μορφή που θα έχει η Ευρωζώνη καταθέτει η Κομισιόν στις 6 Δεκεμβρίου 2017, οι οποίες αναμένεται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με αρκετές αντιρρήσεις.
Κάποιες εκ των προτάσεων της Επιτροπής συμφωνούν με τις αντίστοιχες που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και κάποιες όχι.
Όλα δείχνουν ότι η Κομισιόν στηρίζει την πρόταση για τη δημιουργία υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης, ξεχωριστού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (κάτι που επιθυμεί η Γερμανία), αλλά και μία σειρά θεμάτων που αφορούν το τραπεζικό σύστημα.
Μεταξύ αυτών η δημιουργία ενός μηχανισμού χρεοκοπίας κρατών, μέσω του οποίου θα ασκούνται ακόμη ισχυρότερες πιέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα να εφαρμόσουν σκληρή δημοσιονομική πολιτική.
Μία ιδέα την οποία, επίσης, στηρίζει η Γερμανία.
Η Κομισιόν αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω την τραπεζική ένωση, μέσω της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού προστασίας των καταθέσεων, ενώ θα προτείνει ο ESM να αποτελεί το χρηματοδοτικό στήριγμα για το Single Resolution Fund.
Σε αντίθεση με την πρόταση Macron η Κομισιόν φαίνεται ότι επιθυμεί ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης να μην είναι «τεράστιος» αλλά να αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, στον οποίο συνεισφέρουν όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Ένα άλλο δύσκολο σημείο είναι το ότι η Κομισιόν επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα διαχειρίζεται και τον προϋπολογισμό της και θα είναι πρόεδρος του Eurogroup, να είναι κορυφαίο στέλεχος της Επιτροπής.
Πρόκειται για μία ιδέα που μοιάζει να μισούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θεωρούν ότι το Eurogroup θα πρέπει να παραμείνει πλήρως ανεξάρτητο.
Επιπρόσθετα μεταξύ των προτάσεων εκτιμάται ότι θα είναι η μετατροπή του ESM σε θεσμό της Ευρωζώνης, τη λειτουργία του οποίου θα καθορίσει μία νέα συνθήκη που θα διαπραγματευθούν μόνο οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Και εδώ έχουν έντονες αντιρρήσεις οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης