Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lansdowne Partners: Οι 3 βασικοί κίνδυνοι των αγορών - Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Lansdowne Partners: Οι 3 βασικοί κίνδυνοι των αγορών - Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών
Το επενδυτικό κλίμα είναι πιο δύσκολο τώρα λόγω του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και των υψηλών αποτιμήσεων
Ο υψηλός δανεισμός, ο έντονος ανταγωνισμός και οι υψηλές αποτιμήσεις θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί αποσταθεροποιητικοί παράγοντες της αγοράς, δήλωσε στο CNBC, ο Paul Ruddock της Lansdowne Partners.
Να σημειωθεί ότι η Lansdowne Partners έχει ελληνικό ενδιαφέρον γιατί είναι short στις μετοχές της Eurobank και Πειραιώς.

«Είναι σαφές ότι το χρέος είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε.
Υπήρξε μια τεράστια αύξηση των δανείων τα τελευταία 10 χρόνια, που τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ποσοτική χαλάρωση».
Επισημαίνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες εφάρμοσαν μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 και πρόσφατα άρχισαν να αντιστρέφουν ορισμένα από αυτά τα μέτρα, αν και αργά.
Η μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων αυξάνει την προθυμία των ανθρώπων και των επιχειρήσεων να δανείζονται περισσότερα χρήματα, επειδή το κόστος τους είναι χαμηλότερο.
Παρά την πολυετή περίοδο χαμηλών επιτοκίων, ο Ruddock δεν πιστεύει ότι το περιβάλλον θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον, κάτι που δυνητικά αυξάνει τους κινδύνους λόγω των υψηλών επιπέδων δανεισμού.
«Η ποσοτική χαλάρωση είναι ακόμα απαραίτητη, δεδομένου του υψηλού επιπέδου χρέους σε όλον τον κόσμο» επεσήμανε.
Όπως είπε τα επιτόκια θα αυξηθούν, αλλά θα είναι μια πολύ αργή διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, το επενδυτικό κλίμα είναι πιο δύσκολο επί του παρόντος λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού στην αγορά και των πολύ υψηλών αποτιμήσεων.
«Είναι ένα πιο δύσκολο περιβάλλον σήμερα.
Είναι ένα δύσκολο περιβάλλον εάν έχεις τον ανασταλτικό παράγοντα των αυξανόμενων επιτοκίων, είναι ένα δυσκολότερο περιβάλλον διότι ο ανταγωνισμός είναι υψηλότερα, οι αποτιμήσεις είναι πιο μεγάλο από ό,τι ήταν επτά ή οκτώ χρόνια πριν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης