Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναχωρεί για ΗΠΑ ο Τσακαλώτος - Επαφές με επενδυτές και συνάντηση με Lagarde - Προς έκδοση 7ετούς ομολόγου

Αναχωρεί για ΗΠΑ ο Τσακαλώτος - Επαφές με επενδυτές και συνάντηση με Lagarde - Προς έκδοση 7ετούς ομολόγου
Γιατί μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο Τσακαλώτος, τα κλεισμένα ραντεβού και η... Lagarde

Τέσσερις ημερομηνίες - σταθμοί βρίσκονται σημειωμένες πάνω στην ατζέντα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος αμέσως μετά τα καλά νέα της τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας (4/12) αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η οποία τον Αύγουστο του 2018 εξέρχεται από τα μνημόνια.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μείνει επτά μέρες περίπου επί αμερικανικού εδάφους γεγονός το οποίο τροφοδότησε σενάρια περί πιθανής συνάντησης με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου C. Lagarde στην Ουάσιγκτον, εν όψει των συζητήσεων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα ξεκινήσουν με την 4η και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Χθες (30/11), πάντως ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice ξεκαθάρισε ότι μόνο ως παρατηρητής θα μετέχει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
Ο διεθνής οργανισμός θα εξακολουθήσει να περιορίζεται σε αυτόν τον ρόλο, ώσπου να επιτευχθεί συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως εξήγησε ο κ. Rice, στην παρούσα φάση το ΔΝΤ μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αξιολόγηση στο πλαίσιο του δικού του προγράμματος, το οποίο παραμένει «παγωμένο» όσο εκκρεμεί η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Οι 4 ημερομηνίες στο οδοιπορικό του Ευκλείδης Τσακαλώτου είναι:

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου: Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement - SLA) με τους δανειστές.
«Φαίνεται πως θα έχουμε SLA το Σάββατο» δήλωσε αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών για φορολογικά και δημοσιονομικά θέματα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος τόσο σε αυτή την συνάντηση όσο και σε αυτή που προηγήθηκε για τα χρηματοπιστωτικά.
Ενδεικτικό αυτής της προδόσου είναι ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην διαχείριση ενός «δημοσιονομικού χώρου» ύψους 320 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την επισκόπηση δαπανών για το 2018.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο τα 240 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν κοινωνικές δράσεις, ενώ το Σάββατο η συζήτηση θα συνεχιστεί για την κατανομή των υπολοίπων 80 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους θεσμούς μέρος αυτών των χρημάτων να καλύψει την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου ώστε να ην εφαρμοστεί το μέτρο από 1ης Ιανουαρίου του 2018 που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο.
Αντίθετα, ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις των ακινήτων φαίνεται να προχωρά κανονικά. Την δεδομένη χρονική στιγμή οι δύο πλευρές ανταλλάσουν κείμενα με τις τελευταίες παρατηρήσεις πριν την σύνταξη του τελικού κειμένου της συμφωνίας.
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου: Επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας από το Eurogroup.Το ελληνικό θέμα είναι μέσα στην «5άδα» που θα συζητήσει το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας υπό μάλης την τεχνική συμφωνία με τον χρόνο ολοκλήρωσης να θεωρείται κομβικός για την κυβέρνηση αλλά και για τους δανειστές που ήθελαν από την αρχή να αποφύγουν το σενάριο των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία θα κλείσει σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της 22άς Ιανουαρίου του 2018 και εφόσον η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει τα 101 προαπαιτούμενα που την δεσμεύουν.
Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου: Αναχώρηση Ευκλείδη Τσακαλώτου για Νέα Υόρκη στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με επενδυτές και με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Έως Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 ή από 15 έως 19 Ιανουαρίου του 2018: Έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγου 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης