Τελευταία Νέα
old

Gerry Rice (ΔΝΤ): Υπάρχει σύγκλιση με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος αλλά όχι ακόμη συμφωνία

Gerry Rice (ΔΝΤ): Υπάρχει σύγκλιση με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος αλλά όχι ακόμη συμφωνία
Η πρόταση του ESM για αγορά δανείων της Ελλάδας δεν είναι κάτι νέο, αλλά είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση, τόνισε το ΔΝΤ
Υπάρχει πρόοδος για το ζήτημα της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά σαφώς δεν έχει ακόμη υπάρξει συμφωνία, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου ο Rice ξεκαθάρισε ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα έχει απλά συμβουλευτικό ρόλο και βοηθά ώστε να επιβεβαιωθεί ότι έχει υπάρξει εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί βάσει του μνημονίου.
Το ΔΝΤ, όμως, δεν αποτελεί επίσημο εταίρο για την Ελλάδα, καθώς δεν έχει ακόμη επιλυθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αν και έχει υπάρξει μία σημαντική πρόοδος, υποστήριξε ο Rice.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τη δική του αξιολόγηση για την Ελλάδα και εάν αυτό θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2018, δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Προσέθεσε, όμως, ότι υπάρχει μία κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2017.
Όμως για να μετατραπεί αυτή η συμφωνία σε ουσιαστική συμμετοχή του ΔΝΤ στη χώρα μας, το βασικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί είναι η βιωσιμότητα του χρέους.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα «απομείνουν» από τη δανειακή σύμβαση για να αποπληρωθούν συγκεκριμένα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, ο Rice εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.
«Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε.
Δεν πρόκειται, όμως, για μία νέα ιδέα, αυτή αναφορικά με τα κεφάλαια από το δάνειο του ESM που θα «περισσέψουν».
Ανάλογη ιδέα έχει εκφραστεί και από το Eurogroup.
Όμως θα ήταν μία καλή κίνηση, γιατί θα βοηθούσε σε περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ.
Ο Rice ήταν κάτι παραπάνω από σταθερός σε όλες τις απαντήσεις του για το θέμα του χρέους, το οποίο παραμένει το υπ’ αριθμός ένα ζήτημα για το Ταμείο, από τη στιγμή, μάλιστα, που υπήρξε ένας τακτικός συμβιβασμός με την ΕΚΤ αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες και το ενδεχόμενο να χρειαστούν μία νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Μία ακόμη ερώτηση που δέχθηκε για την Ελλάδα ο Rice αφορούσε εάν το ζήτημα της καθυστέρησης σχηματισμού της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να επιφέρει ανάλογη καθυστέρηση σε μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ, αλλά και μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το ζήτημα του χρέους.
Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της Γερμανίας, τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο για την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία», άφησε να εννοηθεί ότι το εν λόγω ζήτημα μάλλον δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
« Πιστεύουμε ότι η συμφωνία για το χρέος μπορεί να επιτευχθεί.
Εάν δεν το πιστεύαμε αυτό δεν θα είχαμε δώσει την κατ’ αρχήν έγκριση για το πρόγραμμα.
Σαφώς δεν έχουν διαγραφεί όλες οι διαφωνίες.
Ευελπιστούμε ότι όλοι είναι πρόθυμοι να φτάσουν σε μία συμφωνία για το χρέος.
Υπάρχει πρόοδος και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει λύση.
Δεν μπορούμε να δώσουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις σε κάποιες χώρες, εμείς έχουμε επικεντρωμένη την προσοχή μας στο θέμα του χρέους.
Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει πρόοδος αλλά δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές», κατέληξε ο Rice.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης