Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Προστατεύεται το 70% της α' κατοικίας - Ευαίσθητο θέμα οι πλειστηριασμοί, κατανοητή η ένταση

Τζανακόπουλος: Προστατεύεται το 70% της α' κατοικίας - Ευαίσθητο θέμα οι πλειστηριασμοί, κατανοητή η ένταση
Από αύριο 1/12 η καταβολή των 5.000 ευρώ στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την θέση ότι από αύριο θα αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων των 5.000 ευρώ στα νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στη δυτική Αττική διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών υποστήριξε ότι το 70% της α' κατοικίας στην χώρα προστατεύεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν φέρει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση για την καταστροφή στη δυτική Αττική, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι η τραγωδία προέκυψε από συσσωρευμένα βάρη στη δυτική Αττική, όπως για παράδειγμα η άναρχη οικιστική δόμηση, τονίζοντας ωστόσο ότι «προφανώς, όταν υπάρχει μια τραγωδία, οι ευθύνες στρέφονται προς εκείνους που κυβερνούν και που έχουν την αρμοδιότητα».
Πάντως ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα πλάνο αντιπλημμυρικών έργων που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 500% σε σχέση με το παρελθόν, και επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθούν.
«Νομίζω ότι το υπ. Υποδομών έχει κάνει ότι περνά από το χέρι του για να επιταχύνει τα αντιπλημμυρικά έργα» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για το θέμα των πλειστηριασμών και για τα επεισόδια που υπήρξαν χθες ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και πολίτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι το θέμα των πλειστηριασμών είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου προστατεύεται το 70% της πρώτης κατοικίας στην χώρα.
Αναφερόμενος στα επεισόδια, ο κ.Τζανακόπουλος είπε πως σε ένα εξαιρετικό ευαίσθητο θέμα, είναι κατανοητή η ένταση μέχρι ένα βαθμό.
«Η εντολή που έχει η αστυνομία είναι να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους στη διαδικασία των πλειστηριασμών και να αποφύγει την όξυνση των εντάσεων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας πως θα πρέπει και οι πολίτες που αντιδρούν «να λάβουν υπόψη τους για ποια χρέη μιλάμε, για ποια ακίνητα μιλάμε».
Όσον αφορά το ζήτημα της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «η σκανδαλολογική συζήτηση που προκάλεσε η ΝΔ, καθοδηγούμενη από επιχειρηματικά συμφέροντα, έχει λήξει», τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τις κατευθυντήριες γραμμές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ψήφισμα του επί του εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, αναφέροντας ότι κυβέρνηση θα δεσμευτεί από το ψήφισμα αυτό.
«Η συμφωνία αυτή τη στιγμή είναι παγωμένη, αναμένουμε και τις σχετικές αποφάσεις» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος σχετικά με το ρόλο του Β. Παπαδόπουλου, ανέφερε ότι υπήρξε πληρεξούσιος του κράτους της Σ. Αραβίας στην εν λόγω διακρατική συμφωνία.
«Δεν κατανοώ ποιο είναι το θέμα» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.
Αναφερόμενος στην φορολογία και στην πορεία της γ’ αξιολόγησης ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι τα μεσαία στρώματα, τα οποία προσδιόρισε σε εκείνα που κινούνται μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ τον χρόνο, έχουν υποστεί επιβάρυνση.
«Πράγματι, έχουν μία έντονη οικονομική επιβάρυνση, ωστόσο αυτό που θα πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι ο φοροεισπρακτικός και φοροελεγκτικός μηχανισμός του κράτους έχει διαρθρωτικές αδυναμίες και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
Επομένως δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση μέσα σε τρία λεπτά» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «είναι απολύτως δεδομένο ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018».
«Όλα όσα προβλέπονται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης θα γίνουν έως τον Αύγουστο του 2018.
Υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «μετά την έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας από όσα υπάρχουν σήμερα».
«Έχουν προβλεφθεί φοροελαφρύνσεις από το 2018 και μετά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης