Τελευταία Νέα
Speculator

Καταπέφτει το waiver για τις τράπεζες….λόγω εξόδου από τα μνημόνια – Αστεία πράγματα το QE

tags :
Καταπέφτει το waiver για τις τράπεζες….λόγω εξόδου από τα μνημόνια – Αστεία πράγματα το QE
Βγαίνοντας όμως από το μνημόνιο και η Ελλάδα ευρισκόμενη σε καθεστώς junk bonds....η ΕΚΤ δεν θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα
H έξοδος από το μνημόνιο το Καλοκαίρι του 2018 μπορεί με όρους πολιτικής σημειολογίας να θεωρείται καλό νέο… αλλά για τις τράπεζες είναι ένα κακό νέο.
Ως γνωστό πριν λίγους μήνες η ΕΚΤ επανέφερε το waiver και με την δυνατότητα αυτή τα ελληνικά ομόλογα έγιναν επιλέξιμα από την Κεντρική Τράπεζα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Τι σημαίνει αυτό ότι η ΕΚΤ δεχόταν ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα ύψους 4 δισεκ. και τους χορηγούσε ρευστότητα.
Με το Waiver οι τράπεζες μείωσαν αναλογικά και το ELA δηλαδή τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με επιτόκιο 2,55%.
Μάλιστα είχαν υπάρξει διθυραμβικές αναφορές για την επαναφορά του waiver.
Βγαίνοντας όμως από το μνημόνιο και η Ελλάδα ευρισκόμενη σε καθεστώς junk bonds απέχει 6 βαθμίδες ώστε να καταστεί investment grade δηλαδή να έχει επενδυτικό βαθμό από ΒΒΒ- και υψηλότερα….η ΕΚΤ δεν θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι περίπου 4 δισεκ. ομόλογα των ελληνικών τραπεζών θα αποσυρθούν από τις εγγυήσεις που δίνουν στην ΕΚΤ για να παίρνουν ρευστότητα και ως εκ τούτου θα επιστρέψουν στον ELA.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τους επόμενους 8-9 μήνες.
Θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις;
Εάν η προσδοκώμενη βελτίωση είναι κατώτερη των περιστάσεων τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι οι τράπεζες ότι αντί να μειώνουν θα αυξήσουν πάλι οριακά έστω το ELA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης