Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία είναι έτοιμοι για την επέκταση της συμφωνίας

Reuters: Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία είναι έτοιμοι για την επέκταση της συμφωνίας
Η Μόσχα προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επέκταση της συμφωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο στην παραγωγή των ΗΠΑ
Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία αναμένεται να παρείνουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2018 κατά την τρέχουσα εβδομάδας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ενδέχεται να αναθεωρήσουν τη συμφωνία όταν συναντηθούν ξανά τον Ιούνιο, εάν η αγορά υπερθερμανθεί.
Με τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν τα 60 δολ. ανά βαρέλι, η Μόσχα έχει αμφισβητήσει τη σοφία του να επεκταθούν οι υφιστάμενες περικοπές μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο στην παραγωγή των ΗΠΑ.
Η Ρωσία χρειάζεται πολύ χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της από τον ηγέτη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, η οποία προετοιμάζει την είσοδο της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Aramco στην χρηματιστηριακή αγορά το επόμενο έτος, και θα ωφεληθεί συνεπώς από το ακριβότερο πετρέλαιο.
Έξι υπουργοί από χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ θα συναντηθούν σήμερα (29/11) στη Βιέννη, μία μέρα πριν από την επίσημη συνάντηση του Οργανισμού, ώστε να εξετάσουν τις συστάσεις των αντιπροσώπων τους.
Η επιτροπή της συμφωνίας πρότεινε επέκταση των περικοπών μέχρι τα τέλη του 2018, με την επιλογή επανεξέταση της συμφωνίας κατά την επόμενη συνάντηση του Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές από τον Οργανισμό.
Χθες Τρίτη (28/11) ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, τόνισε ότι το σενάριο για επέκταση μέχρι τα τέλη του 2018 παραμένει στο προσκήνιο, χωρίς ωστόσο να είναι το μοναδικό, ενώ ο ομόλογός του από το Ιράκ, Jabar al-Luaibi, εξέφρασε επίσης τη στήριξή του για εννιάμηνη επέκταση.
Παράλληλα, πηγές με γνώση επί του θέματος δήλωσαν ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες ενδέχεται να συζητήσουν και τον περιορισμό της παραγωγής των Νιγηρία και Λιβύη στα 1,8 και 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα, καθώς μέχρι τώρα οι δύο χώρες είχαν εξαιρεθεί από τη συμφωνία.
Η Ρωσία έχει υπογραμμίσει ότι θα ήθελε να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι παραγωγοί θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, καθώς χρειάζεται να παρέχει καθοδήγηση στις ιδιωατικές και κρατικές ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας.
Ο ΟΠΕΚ παραδοσιακά ανησυχεί πολύ λιγότερα για τις στρατηγικές εξόδου, καθώς τα μέλη του είναι γνωστά για τα μειωμένα ποσοστά συμμόρφωσης απέναντι σε σχετικές συμφωνίες κατά το παρελθόν.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής στον τομέα εμπορευμάτων της Citi, Ed Morse, δήλωσε στο Reuters ότι «ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα συνειδητοποιήσουν ότι χάνουν μερίδιο αγοράς και ότι θα είναι καλύτερα να επιστρέψουν σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον», με την Goldman Sachs να αναφέρει σε χθεσινό της σημείωμα ότι «συνεχίζουμε να περιμένουμε σταδιακή αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας από τον Απρίλιο και μετά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης